31 Aralık 2013

2014'te ne dinleyeceğiz?



** Aktüel'in 2013 almanağı olan son sayısında yayınlanmıştır.**

Türkiye’den örneklere bakacak olursak 2013 boyunca iyi pop şarkıları ve sevdiğimiz ekiplerden iyi rock şarkılarını dinlediğimizi söyleyebiliriz. 2014’e kuşbakışı bakıyor ve görüyoruz ki, yeni senede bir süredir sesi çıkmayan rapstarlarımızdan albümler peşisıra geliyor olacak.

Ceza, sound değişikliğine gittiği yeni albümünü 2014’te dinleyicisiyle buluşturacak olmanın heyecanı içinde şu sıralar. Alper Erinç prodüktörlüğünde kaydedilen albümde yerli ve yabancı düetler var. Killa Hakan 2014’ün ilk aylarında yeni albümü “Son Mohikan”ı yayınlayacak. Albümde Killa Hakan’a Ceza, Jay Ja Ballas, Eko Fresh, Summer Cem ve Mustafa Tuncer gibi isimler eşlik ediyor. Her iki albüm de Esen Müzik’ten gelecek. Geçtiğimiz sene “Kalp Hastası” adında bir albüm yayınlayan Sagopa Kajmer de eşi Kolera’nın solo albümü için harıl harıl çalışıyor. Sagopa Kajmer prodüktörlüğünde kaydedilen solo albümü için de Kolera, Chicagolu MC Illa Ills ile birlikte “HipHop Hybrid” adında yeni bir single yaptı. Melankolia Müzik’ten yayınlanacak albümün çıkış şarkısı ise “Den Den Koy” adında.

Yaptığı işlerle daha çok rapçi olarak bilinen Esin İris de bu sene albüm kaydında. Ancak albüm bir rap albümü değil. Keremcem ve Gökçe gibi birçok sanatçıyla da çalışan İris, Sony Müzik etiketiyle bir albüm çıkarıyor. Albümün prodüktörü Kolpa grubundan tanıdığımız Samuray Gökçe, bir de eski Kargo solisti Koray Candemir’le bir düet var. Albümün türünü ise “Türk sanat müziğinden bol bol esintiler almış şarkılar, bazen naif, bazen yırtıcı ama hep şeffaf şarkılar. Belki biz yeni dünya gençliğinin modern fasıl şarkıları olur, belki uzun yolculukların keyifli şarkıları olur. Pop diye konumlanır diye tahmin ediyorum ama ben kendi kafamın içinde yeni bir alaturka olarak görüyorum” şeklinde açıklıyor İris. İris’in seveni çok… Bu albümle pekçok dinleyici tarafından kabul göreceği ve nihayet gerekli ilgiyi göreceği aşikâr.

2014’te yalnız rap albümleri yok elbette dinleyeceğimiz. 2012’de yayınladığı “Vaveyla” ile büyük başarı toplayan Sıla’dan yeni bir albüm geliyor 2014 içinde. Gece de FIFA etkinliği için “Yıldızlar Buradan Yükseliyor” adlı bir şarkı yapmış ve birçok dinleyici tarafından çok beğenilmişti. Nilüfer’in “13 Düet”inde yer alan “Başıma Gelenler” sonrasında Gece de yeni albümleri için stüdyoda.


Bu sene çok büyük bir ihtimalle ilk albümü vesilesiyle bağrımıza basacağımız yeni bir isim, Ayda Mosharraf. İsveç doğumlu annesi Türk, babası İranlı olan Ayda Mosharraf henüz 22 yaşında ve televizyonda katıldığı bir müzik yarışması ile tanındı. Halil Sezai’nin meşhur “İsyan” şarkısına yaptığı cover ile de epey ilgi çekti. Mosharraf ilk albümünün kaydı üzerine çalışıyor. 2014’te öyle görünüyor ki onu epey dinleyeceğiz.

Mehmet Erdem ve Model’in albümleri yılsonunda geldi ancak, 2014 boyunca her ikisi de dinleyici kitlesini genişleteceğe benziyor. Yüksek Sadakat de yeni solistleri Cingi ile yeni bir albüm yapmanın peşinde. EMI’dan çıkacak tek yerli albüm ise, 110 solisti Candan Tezel’in bir süredir üzerinde çalıştığı “Hikâyeler” adındaki solo albümü. Tezel, bu albümle elektronik kıyılardan eski 110 sound’una dümen kırdığı yeni şarkılarıyla meraklısıyla buluşacak. Can Bonomo’dan da “Kara” single’ı sonrası yeni bir albüm de bu kış içinde gelecek. Birol Giray ve Ferman Akgül birlikteliği de devam edeceğe benziyor. “Bensiz Sen” adlı bir single yapan ekip konserlere çıkabilmek için yeni şarkılar yapmayı planlıyor. Bu arada Manga’nın albümü de bitti. Albüm 2014 Ocak’ında yayınlanacak.

YABANCI ALBÜMLER İÇİNDE KİMLER VAR
Elbette bu yıl yalnızca yerli albümlere odaklanmayacağız. Bu yıl U2, Billboard’un haberine göre Nisan ayı içinde yeni bir albümle geliyor. Sean Paul ve Suzanne Vega da albümleri kesinleşen isimlerden. 2014’ün ilk aylarında Shakira, Broken Bells ve Chris Brown’ın yeni şarkılarını dinleyeceğiz. Yıl içinde Alicia Keys, Kesha, Christina Aguilera, Miley Cyrus, Pharrell Williams, Calvin Harris, Usher, Rita Ora, Foo Fighters, Kasabian, Solange Knowles, Ciara, Bullet For My Valentine gibi isimlerin de yeni albümleri kapıda. Kanye West, Metallica, Lily Allen, Adele, Red Hot Chili Peppers, Lana Del Rey de henüz tarihleri kesinleşmeyen ama yeni senede albüm yapması planlanan müzisyenler içinde yer alıyor.


KONSERLER NE ALEMDE?
İstanbul için konser meselesi henüz netleşmedi. Şu anki verilere bakacak olursak 2014’ün en büyük konserlerinden biri, BKM tarafından 26 Mayıs’a organize edilen Justin Timberlake konseri gibi gözüküyor. 24 Mayıs’ta olması planlanan Metal Summer Festival bünyesinde Manower ve Arch Enemy konserleri de kulislerde dönüyor. Elektronik müziğin önemli isimlerinden Hardwell de 17 Mayıs’ta Küçükçiftlik Park’ta bir konser verecek. Heyecan verici bir diğer konser serisi ise Sofar Sounds İstanbul. Şimdiye kadar dünyada 45 ülkede düzenlenen, sır gibi saklanan grupların konser verdiği ve kimlerin çalacağını son dakika öğrenebildiğiniz Sofar Sounds İstanbul’a geldi ve Yüzyüzeyken Konuşuruz, The Away Days ve Ali Somay’la birlikte ilk konserini geçen ay yaptı. 2014 boyunca da bu sayede alternatif isimleri izlemeye devam edeceğiz. Özellikle kışları evde geçirme planı da konser salonları dışında da bir seçenek arayanlar için ideal. 

2013'TE EN SEVDİĞİM ŞARKILAR 

Kalan Giden Benim - Koray Candemir 
Sen Kimsin- Mehmet Erdem 
Herkes Bir Şey Biliyor- Derin Sarıyer
Güneşi Beklerken, Mor ve Ötesi
Her Gün Sonbahar, Zakkum
Yürek, Duman
Firuze, Tarkan 
Yalnızca Sitem, Ata Demirer
Kargalar, Özlem Tekin 
Kuğunun Ağıdı, Model