28 Nisan 2014

Milan'dan sonrası. Nokta!

Shakira yeni albümde"zaten kıvraklıkta yapacağımı yaptım, biraz da reggae'ye, rock & roll'a göz kırpayım" diyor.


Yeni anne olmuş hemen her sosyal medya arkadaşımızın hesabında bebeğine ilişkin bazı detayları istesek de istemesek de görüyor, duruma göre “beğen”iyor, duruma göre de “amanın, yeter” diyerek kapatıyoruz. Dünya starları anne olduğu zaman da pek bir şey değişmiyor, aslına bakarsanız. Shakira, Barcelona’nın ünlü oyuncusu Gerard Piqué ile birlikteliğinden dünyaya gelen bebeği Milan’ı kucağına aldı ve hayatı da müziği de elbette “Milan’dan önce ve sonra” olarak ikiye ayrıldı. 

Annelik hormonlarının bir kadının hayatına katkıları yadsınamaz. Her ne kadar bu durum gözümüze çok sokulduğunda yer yer sıkıntıya sebebiyet verse de, Shakira için anlaşılan mesele başka bir noktaya gelmiş. Özellikle de ara vermeden önceki dönemde yayınlanan “She Wolf”ün kulaklarımızda yarattığı asabiyetten sonra bunu fark etmek zor değil. Gerek Rihanna’lı “Can’t Remember to Forget You”, gerekse geçtiğimiz hafta klibini izlemeye başladığımız “Empire” bunun iyi birer örneği. 
Bu noktada durup iki şarkının ayırdına varmalı elbette. Shakira’nın doğum sonrası kilolarından kurtulduğunu ve Rihanna ile yan yana gelebildiğini dünya aleme ilan edebileceği bir gönül rahatlığında çekilmiş; bol dumanlı, yer yer alkollü, son derece seksi görüntülerin ardarda sıralandığı şarkı ve klibi, “cheesy” kontenjanından da olsa tarafımızdan alkış almıştı. Shakira ve Rihanna’yı birlikte görünce ıslığı basmış, klibi çıkar çıkmaz merakla izleyip incelemiştik. Konu her ne kadar ülkemizde “çocukların ahlaki gelişimini bozdukları” gerekçesiyle klibi sürekli yayınladığı iddia edilen Show TV’ye para cezası olarak patladıysa da, buna pek şaşırmadık. (Hayrettir ki, klip müzik kanallarımızda yer yer “blur”lü de olsa dönmeye devam edebiliyor.) 


INSTAGRAM’DAKİ PAYLAŞIMLAR SES GETİRDİ Shakira için esas şov bu klipten sonra başladı. Kendisi, üç milyona yakın takipçisi olan Instagram hesabında bebeği Milan’ın birbirinden tatlı fotoğraflarını paylaşmanın yanı sıra, albüm çıkışına kaç gün kaldığını gösteren “20 gün kaldı”, “19 gün kaldı” diye süregiden birtakım tasarımlar paylaştı son birkaç haftada. Bu tasarımlar, tamamen fanlar tarafından yapılmış, Shakira da elbette bunların kimler tarafından yapıldığını paylaşarak fanlarını da onore etmeyi ihmal etmiyor. “Albüme bir gün kaldı”dan hemen sonra “Empire” klibi geliyor. Ancak ilginç: “Empire” o bildiğimiz kalça kıvırmalı, saç savurmalı Shakira şarkılarına hiç benzemiyor. Şarkıda geçen “sen bana dokundun ve ben....” dedikten sonraki vokalleri çok rahatlıkla rock&roll kıvamında tınlıyor. Durun bir dakika, yoksa Shakira sahiden de rock&roll mu yapıyor? 
Bu başarılı PR çalışması ve bir iyi klip, bir iyi şarkı sıralamasından sonra sıra geliyor yeni albüm “Shakira.”yı dinlemeye. Bir defa, albümün adı bile sonrasında konan “nokta” ile “işte son sözü söyledik” der gibi bir iddia taşıyor. Ve albüm kapağında fotoğrafta zaten güzel olan bir kadını güzelliğinin iyice doruklarında, sadece bir klasik gitar kucağında görüyoruz. Albümü sevmek için iyi bir neden daha. 

Albüm Shakira’nın bu sene 2014’te Brezilya’da olacak Dünya Kupası için yazdığı “Dare (La La La)” ile açılıyor. Tribünlerin sahip çıkacağı kudrette bir şarkı, zaten dört sene önce başımıza gelen vuvuzeladan sonra kulakta kalmasında hiçbir sakınca olmadığı kanaatine varabiliriz. Bakalım dinleyici 2010 Dünya Kupası için söylediği “Waka Waka (This Time For Africa)” kadar “La La La”yı da bağrına basacak mı? 
Albüme devam edelim. “Can’t Remember to Forget You”yu duruma göre geçerek “Empire”da bir kez daha duruyoruz. Shakira’nın bugüne kadar yaptığı en iyi şarkılardan biri desek abartmış sayılmayız herhalde. VPN’lerimizi YouTube’a çevirip “Empire” klibinin daha üç günde sekiz milyonun üstünde seyredildiğini de dikkate alacak olursak, çoğu dinleyici de bizimle fikir birliğine varmış. Steve Mac ve Ina Wroldsen imzası taşıyan klibin albümü daha iyi ifade ettiği bir gerçek. 
Albümün tamamında bir “rock & roll” daha aradı kulaklarımız ama bulamadık. Sonlara doğru gelen “23”ün albümün Shakira için en önemli şarkılarından biri olduğunu öğrendik. Çünkü Kolombiyalı müzisyen, Gerard Piqué ile tanıştığında ünlü futbolcu yalnızca 23 yaşında imiş. (Meraklısına not: Shakira şu an 37, Piqué ise 27 yaşında.) Şarkının sonunda ise aşk meyvesi Milan’ın “ınga”sını duyuyoruz. Shakira’nın söylediğine göre stüdyoda annesini dinlerken “ınga” yapan minik Milan “23”ün çaldığı zamanı tutturunca, bu sesi de şarkının sonuna eklemeye karar vermişler. Böylece de şarkı “bir sen, bir ben, bir de bebek” kıvamında renkli bir sürpriz ile finale ermiş. 
“Can’t Remember to Forget You”nun İspanyolca versiyonu “Nunca Me Acuerdo de Olvidarte”de sade bir Shakira dinliyoruz. Bu versiyon “şarkı Rihanna’sız nasıl olurdu”nun cevabı olarak albümde yerini alıyor. Albümdeki diğer dikkate değer şarkılar içinde “You Don’t Care About Me” ve Magic düeti “Cut Me Deep”i de sayabiliriz. “Cut Me Deep” için Shakira “sokaklar gibi tınlıyor” diyor ve ekliyor: “Bana punk ve hatta Clash’i hatırlatıyor”. “Cut Me Deep” size ne hatırlatıyor bilemiyoruz ama Blake Shelton’lı “Medicine” de bize yer yer Alejandro Sanz’lı “La Tortura”ı hatırlatmadı değil. Elbette o şarkının -ve elbette klibinin- yeri gönlümüzde çok ayrı bir yerde. 
Uzun lafın kısası... Bu albümde Türkiye halkının sevebileceği ayarda oynak bir kıvam bulunmuyor. Shakira muhtemelen “zaten kıvraklıkta yapacağımı yaptım, biraz da reggae’ye, rock & roll’a göz kırpayım” demek istemiş. Bizce iyi de etmiş. 
“Shakira.” iTunes, Spotify ve Deezer gibi dijital platformlarda yayınlandı, bu hafta içinde de Türkiye’de iki CD olarak raflardaki yerini alacak, meraklılarına duyurulur.


http://www.radikal.com.tr/hayat/milandan_sonrasi_nokta-1183949