28 Mart 2013

Birtakım müzik haberleri...*


Film Festivali’nde rock belgeseli
İyi müzik filmi meselesi biraz karmaşık bir konu. Geçtiğimiz sene Tom Cruise’un bir rock starı canlandırdığı “Rock of Ages /Rock Çağı” filminin fragmanını izleyip epey heyecan yapmıştık, ama filmin kendisi müzikal mantığında ilerleyip iyice çekilmez hale gelmişti. Aslında mesele müzikal izlemenin çilesi de değil. Muhteşem soundtrack’iyle 1978 yapımı “Grease”, 1979 yapımı “Hair” eskilerden; John Travolta’nın nefis bir oyunculuk sergilediği 2007 yapımı “Hairsprey” de yenilerden en şahane müzikaller arasında. Müzikallerin dışında, bir de iyi müzik belgeselleri meselesi var. Pearl Jam’in “Twenty”si bu klasmanın içinde, aslında. En yenilerden biri de, 32’inci İstanbul Film Festivali kapsamında NTV Belgesel Kuşağı bölümünde 3-5 Nisan tarihlerinde gösterilecek olan “Sound City”.  Eski Nirvana elemanı, Foo Fighters solisti Dave Grohl yönetmen koltuğunda oturuyor. Filmin fragmanından anlaşılan o ki; Nine Inch Nails- Trent Reznor’dan Metallica- Dave Ulrich’e, Neil Young'dan Paul McCartney’e bir devler geçidi efsane stüdyoyu anlatıyor. Nirvana’nın efsane “Nevermind” albümü burada kaydedilmiş örneğin. Neil Young, Slipknot gibi isimlerin de önemli albüm kayıtları Los Angeles’ta bulunan bu stüdyoda kaydedilmiş. IMDb puanı 7.8, bunu da bir kenara not etmekte fayda var. 
Not: Filmi Babylon Lounge'daki basın gösteriminde izleme şansım oldu. Epey eğlenceli anekdotlarla dolu. Meraklısı kaçırmasın. 


“London” değil, “İstanbul” çağırıyor
Bu senenin One Love ve Rock’n Coke’unun epey fırtınalı geçeceğini önceden söylemiştik. Şimdi önümüzde bir Vodafone Istanbul Calling gerçeği var. Üç ay boyunca şehrin çeşitli mekanlarında izleyeceğimiz konserler muhtemelen “en iyiler” anılarımız içinde kendine yer edinecek cinsten. Uzun zamandır beklediğimiz isimler bomba tesiri yarattı gönüllerde diyebiliriz. 7 Haziran’da Tiesto’yu İnönü Stadyumu’nda izleyeceğiz. Daha önce Rock’n Coke’ta ortalığı yıkan The Prodigy de 29 Haziran’da İnönü’de izleyeceğimiz grup. 2 Temmuz’da İzlanda’nın naif sesi Sigur Ros Parkorman’da olacak. Rap dünyasının asi elemanı Snoop Dogg 7 Temmuz’da İnönü’de olacak bir diğer isim. Bir diğer asi isimse Ke$ha. İlk kez İstanbul’da izleyeceğimiz müzisyen Parkorman’da sahne alacak. Yani, Clash’in “London Calling”i akıllarda çalıyor ama, bombalara bakılacak olursa “İstanbul Calling” bu sene dillere dolanacak.


İşte bu Türklerin ayak sesleri!

Gece

The Away Days
Bizim Türk gruplar, sessiz sedasız da olsa dünya çapındaki organizasyonlarda muadilleri kadar iyi başarılar elde ediyorlar, son dönemlerde. Geçen sene yayınladıkları “Sattas Reggae Band” ile Türkiye’deki önemli reggae temsilcilerinden olan Sattas, Avrupa’nın en büyük reggae festivallerinden Rototom’a gitmek için yarı finale kaldı. 17-24 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek festival öncesinde Rototom Reggae Contest Europe adında bir yarışma düzenleniyor. Yarışmada Sattas’a oy verirseniz, bizim ekip Sly and Robbie, Ernest Ranglin, Morgan Heritage gibi birçok isimle aynı sahnede yer alacak. Sattas’a oy lazım, yakın zamana kadar da The Away Days’e vize lazımdı. Neyse ki vize işi çözüldü, şimdi bizim indie ekibimiz dünyanın en önemli festivallerinden SXSW’de (South by Southwest) çaldı. Bugüne kadar Dogstar, Peyote gibi birçok mekanda çalmış olan ekip, festivale katılmak için bir başvuru yaptı ve 2013’te çalacak gruplardan biri seçildi. Bir diğer güzel haber de Gece’den geldi. FIFA'nın düzenlediği gençlik şampiyonası FIFA U-20 World Cup, bu yıl 21 Haziran-13 Temmuz tarihlerinde Türkiye'de gerçekleşecek, biliyorsunuz. FIFA, bu yılki organizasyonun resmi şarkısını yapması için son dönemin en başarılı ekiplerinden Gece’yle anlaştı. Gece’nin “Yıldızlar BuradanYükseliyor” şarkısını YouTube’dan dinleyebilirsiniz.


Bu adama dikkat
Deezer bu topraklara iyi ki yeniden (ve Türkçe) geldi. Özellikle listeleriyle online radyo konusunda büyük bir açığı kapattı. Şu aralar Deezer’da 1 numara olan bir isim var, o da Bilal Karaman. “Tanrı İstemezse”yi öyle nefis çalmış ki, insan dinlemeye doyamıyor. Bilal Karaman aslında bir caz gitaristi. 11 yaşında gitar çalmaya başlamış, Bilgi Üniversitesi Caz Performans bölümünden mezun olmuş. Geçen sene Marcus Miller & Friends konserinin en çok konuşulan isimlerinden biri olan 32 yaşındaki Karaman, gitar öğrencileri için de sanal bir gitar akademisi kurmuş. Bugüne kadar Ricky Ford, Lawrence Butch Morris, Marcus Miller gibi prestij sahibi müzisyenlerle beraber çalışma fırsatı yakalamış. Bu sene ikinci solo albümü “Patika”yı yayınlamış olan müzisyen, bildiğiniz şarkıları caz formatında çalıyor. Yenilikçi bir müzisyen Karaman, kısacası. “Çayelinden Öteye”, “Çiftetelli”, “Mahur Saz Semaisi” gibi şarkılarını bir dinleyin.

 Derin duygular besliyorum sana karşı…
Yüzyüzeyken Konuşuruz 
Seni Görmem İmkansız
Karga’daki konserlerini duyuran afişlerde dikkatimizi Yüzyüzeyken Konuşuruz adlı grubun ismi çekti. Sonrasında da “Ateş Edecek Misin”, “Sanırım Sarhoşsun”, “Senede Bi’kaç Gün”, “Kendi Evimde Deplasmandayım” gibi şarkılarının isimlerini ve “Rahatsız ediyorum ama, çiçeğe su verdin mi/ Evet bunun için aradım, başka ne olabilir ki/ Ha bir de, yola çıktığın zaman hangi köprüyü seçtinTam beş saat olmuş İzmit'i yeni mi geçtin…” gibi şarkı sözlerini sevdik. Büyük Ev Ablukada’nın en popüleri olduğu bu gruplar, önce isimleriyle, sonra da esası samimiyete dayalı şarkılar yaparak gönüllerimizdeki yerini aldı, aslında bakarsanız: Halimden Konan Anlar, Cemiyette Pişiyorum, Peygamber Vitesi, Seni Görmem İmkansız, Son Sümer Kralı, Yok Öyle Kararlı Şeyler bunlardan bazıları… Büyük Ev Ablukada, başlarda iyiydi ama belki de popülerliği arttıkça yaptıkları işler dinleyici için biraz kabak tadı vermeye başladı. Belki de bu grupların dinleyicileri için, onların çok da bilinmemeleri meselenin esası, ondan… Yüzyüzeyken Konuşuruz gibi grupların şarkı sözleri, arkadaşımızla telefonda konuşuyormuşuz hissi verecek kadar rahat. Yaratıcı zekaları ve espri anlayışları insanı gülümsetiyor. Onları hem Kadıköy’ün, hem de Beyoğlu’nun kült mekanlarında canlı dinlemek mümkün. Henüz Büyük Ev Ablukada kadar popüler olmamaları da artıları.
Not: Yüzyüzeyken Konuşuruz’un “Birkaç Yıl Sonra Utanılacak Şarkılar” adlı EP’leri de baharda çıkacak gibiymiş. Kendilerini Soundcloud’da takip ediniz, ettiriniz.  

Biralar biralar bozulmasın aralar
Geçtiğimiz haftalarda Yasemin Mori konseri için uğradığımız KadıköySahne’deki fiyatlar gözlerimizi yuvalarından oynatmıştı. Yeni açılan, henüz ne ses sistemine ne de dekorasyona yatırım yapmış bir mekan için fiyatlar olması gerektiğinden epey yüksekti. Nevizade’de yeni açılan Mask bu konuda makul bir fiyat aralığına sahip. Beş katlı bir mekan olan Mask’ta canlı müzik ve DJ performansları var. Yani bildiğimiz Mask’taki gibi bir mekan olmaya aday görünüyor. Yemek fiyatları 6-25 TL, içkiler 6-20 TL arasında. Özellikle genç kesim için bira mühim, 6 ve 8 TL arasında değişiyor belirli markaların biraları. Sabah 04.00’e kadar açık kalan Mask hedef kitlesini belirlemiş ve ona göre gidiyor, bu önemli.  KadıköySahne’nin bu konuda kafası mı karışık, bilemedik. Ama bu kadar yeni bir mekanın Babylon Lounge gibi bir fiyat skalası belirlemesine herhalde kimse anlam verememiştir.

TMÖ tamam da, RMG ne olacak? 
Kral TV Müzik Ödülleri’nin adı, olmuş size Türkiye Müzik Ödülleri. Bu sene 11 Nisan’da gerçekleşecekmiş. Müzisyen Gürcan Ersoy’un Twitter’daki tepkisi şu: “İsmi 'Kral Tv Müzik Ödülleri'yken hep zannederdim ki, ödüller Zimbabweli sanatçılara veriliyordu. Şimdiyse her şey net!” Ülker Albeni’nin sponsoru olduğu TMÖ’nün bu kadar “ihtişamlı” olmasının, bunca sebebi meselenin 18 yıllık geçmişi. Kral Müzik Ödülleri esas markaydı zaten. Kral TV, Türkiye’nin ilk klip kanalıydı ve bir duruşu vardı. Bu şaşalı isimle mesele biraz da “ancak bizim dağıttığımız ödüller kaale alınır” der gibi olmuş. Arada kaynıyor ama aslında Roxy Müzik Günleri gibi efsane bir müzik yarışması da bu sene 18. yılını kutlayacak. Biliyorsunuz Hayko Cepkin, Nil Karaibrahimgil, Model, Teoman, Aylin Aslım gibi isimleri kazandırdı bu yarışma müzik dünyasına. Ama ne şaşası var, ne büyük toplantıları… Hatta bir ara sponsor meselesinden olmama ihtimali bizi korkuttu. Neyse ki korkularımız yersiz. RMG yine Tuborg sponsorlu, 15 Mart-15 Nisan arası başvurular, 6-7-8 Mayıs performans günleri, 10 Mayıs da final gecesi olacak. Takvimleri işaretleyin.

( *) Aktüel'in çeşitli sayılarında yayınlanmış olan müzik sayfasındaki haberlerden birkaç seçme.