15 Ocak 2013

Arabada güzel kızlar, bagajda buz gibi biralar…


Roadhouse Blues 
The Doors

Jim Morrison, 27 yaşında bu dünyadan göçüp gitti ama müzik tarihinin kuşkusuz en zeki ve en yetenekli isimlerinden biriydi. Saykedelik ve blues soslu rock denince akla gelen en köklü gruplardan The Doors, Morrison olmasaydı bu kadar efsane bir grup olabilir miydi, tartışılır. Birçok müzik dergisi tarafından “tüm zamanların en iyi vokalleri” listesinde üst sıralarda yer alıyor olması bir tesadüften ibaret değildi oysa ki…

The Doors’u The Doors yapan birçok şarkı var. Ancak canlı çalınmasından büyük haz alınan, hatta hakkında “bomba etkili bar şarkısı” yorumları yapılan The Doors şarkısı nedir derseniz, “Roadhouse Blues” bu sorunun iddialı yanıtlarından biri olacaktır. 1969 Kasım’ında B-side olarak yayınlanan şarkı, ertesi sene grubun “Hard Rock Café” olarak da bilinen albümü “Morrison Hotel”de yer aldı. Grubun gitaristi ve söz yazarlarından Robby Krieger yıllar sonra müzik dergisi NME’ye yaptığı bir açıklamada albüm adının hikâyesini şu cümlelerle anlatacaktı: “Ray, direksiyonunu Los Angeles’ta adı Morrison Hotel olan harika bir yapının önüne kırdı. Birkaç fotoğraf çekebileceğimizi düşündük ancak otel yönetimi içeri girmemize izin vermedi. Sanırım bizi hippi sandılar. Çünkü çevrede pek çok boş şişe ve dağınıklık vardı. Onların boş bir anlarında gizlice içeri süzüldük ve o gördüğünüz albüm fotoğraflarını çektik.”

“Sabah uyandığımda bir bira açtım, gelecek belirsizdi son ise yakın” mısralarıyla umutsuz başlayan ve sonradan açılan, hiçbir faninin tempo tutmadan duramadığı “Roadhouse Blues”u dinlerken hafızada canlanan fotoğraf belki de çoğumuz için şu: üstü açık eski model bir araba, kasasında buz gibi biralar, araba içinde eğlenceli bir ekip, güzel kızlar, güneşli ve rüzgârlı bir yaz havası ve nereye gidildiği önemsiz bir yolculuk… Morrison’ın bu şarkıda, “gözlerin yolda, ellerin direksiyonda” satırlarıyla o dönem birlikte Los Angeles’a arabayla gittiği kız arkadaşı Pamela Courson’a hitap ettiği rivayet edilir (ki arabayı da Courson sürmektedir): “Bırak sürsün bebek, sürsün/  Bütün gece boyunca/ Solgun hanımefendi adaklarından vazgeç/ Şehrimizi kurtar hemen şimdi/ Sabah uyandığımda bir bira açtım/ Gelecek belirsiz ve son hep çok yakında...” Böylece, eski bir Blues parçası gibi tınlasa da “Roadhouse Blues”, sözleri böyle akan ve baştan sona her cümlesi ve notasıyla The Doors’a ait iştah açıcı ve ağrı kesici özellikleri olan mühim bir şarkı olarak müzik tarihindeki yerini alır. “Roadhouse Blues”un da tıpkı bir bardak buz gibi bira gibi, susuzluğu giderir ve antidepresan özelliği vardır.

Jim Morrison, özellikle de çakırkeyif ve neşeli olduğu zamanlarda çalarken Blues tınılarından vazgeçmeyen bir müzisyendi. Konserlerinde bu tip numaralar yapmaktan epey hoşlanırdı. Zaten The Doors, özellikle albüm anlaşması imzalamadan önce kulüplerde çaldıkları dönemde birçok Blues şarkısı coverlamış bir gruptu. “Roadhouse Blues”un olduğu Morrison Hotel, The Doors’un ilk zamanlarına, yani 1965 dönemlerine döndükleri bir albümdü.

The Doors’un ünlü şarkısı birçok grup tarafından da coverlandı. Status Quo, Blue Öyster Cult, Creed, Frankie Goes to Hollywood, Stone Temple Pilots, Velvet Revolver, Imperiet, Bon Jovi, Eddie Vedder bu isimlerden bazıları. Ama “Roadhouse Blues”un unutulmaz yorumlarından biri, Doors sonrası gitarist Robby Krieger’ın 1999 yılındaki Woodstock festivalinde Creed’e katıldığı ve birlikte sahne aldığı konserdeki yorumdu, belki de. Meşhur konserde de icra edilen “Roadhouse Blues”un canlı hali Woodstock ’99 CD’sinde de yer aldı. 

The Doors- Roadhouse Blues 


*** B:ra Dergi'nin Ocak 2013/008 sayısında yayınlanmıştır. Dergiyi indirmek için http://bit.ly/iTunesBiraDergi ***