24 Aralık 2012

2013’te ne dinleyeceğiz?

Ayşe Hatun Önal ve BeeGee

Geçtiğimiz senenin müzik trendleri eğilimine bakarak önümüzdeki sene müzikte en çok kimleri dinleyeceğimizi de şimdiden tahmin edebiliriz. İşte yeni yılın büyük bombaları…


2012 müzikte birhayli verimli bir seneydi. Yıllardır müzik piyasasının içinde olsalar da, ilk albümlerini yapan prodüktör, söz yazarı gibi birçok isim bu sene solo çalışmalarıyla gündeme geldi. Bu trendin süreceği aşikâr. Yerli albümlerde ise düzenlemeler ve altyapılar giderek sadeleşmeye başladı. Yani artık “çok cıstaklı” şarkılar “tutmuyor”. Dinleyici şablon yapılar yerine gerçek enstrümanlar duymak istiyor. Bunu fark eden prodüktörler de gitgide akustiğe yöneliyor. Plak şirketleri de bunu önemsiyor. Bu yüzden 2013’te yerli albümlerde daha sade, daha gerçek, daha elle tutulur ve daha akustik şarkılar duyacağız.


İlhan Erşahin
Türk halkı olarak “karışık kaset” geleneğinden bir türlü kopamayışımız, son dönemlerde Türk müzik piyasasındaki trendi belirledi. Yapımcılar bunu 2011’de “12 Düet” albümünü yayınlayan Nilüfer’in yaptığı patlamayla fark etti. 2012’de devam eden “konuklu albüm” trendi, 2013’te şahlanarak devam edeceğe benziyor. Orhan Gencebay’ın “Bir Ömür” albümünün etkileri sürmeye devam ederken, Badem de yılın son ayında yeni albümünü Pasaj Müzik/Grgdn işbirliğiyle yayınladı. Bugüne kadar Badem’le birlikte çalışan birçok isim albüme konuk oldu: Cahit Berkay, Nilüfer, İlhan Şeşen, Feridun Düzağaç, Özlem Tekin, Halil Sezai, Zeynep Casalini, Serkan Çağrı, Vega, Öykü Gürman ve Gülçin Santırcıoğlu… Yani 2013 Badem’in yeni şarkıları ile birçok “düet cümbüşü” albümü dinleyeceğimzi ve radyonun sesini biraz daha açacağımız günlere gebe. “Karışık kaset” demişken, Artist Müzik’in toplama albümlerinden de bahsetmemek olmaz. “Kahvaltı Keyfi”, “Akşam Yemeği Keyfi”, “Wine&Dine” gibi konseptlerle başarılı işlere imza atan Artist Müzik toplamaları yeni senede de özellikle araba sürerken mest olarak dinleyeceğimiz albümler arasında.

ALTERNATİF İSİMLER DAHA ÇOK DİNLENECEK

Şebnem Ferah
Gelelim beklenen yeni albümlere… Türkçe popa hakim kadın şarkıcı egemenliği yavaş yavaş kırılıyor. Dinleyici artık sürekli kendini tekrar eden “giderli”, “atarlı” şarkılardan sıkıldı. Gözler alternatif sahnelerdeki isimlere çevriliyor. Ceylan Ertem, İlhan Erşahin ve Melis Danişmend, yeni senede yayınlayacakları yeni albümleriyle dinleyici kitlesini daha da genişletecek isimlerden.

Teoman’ın “Duş” şarkısındaki vokalinden hatırlayabileceğiniz genç isimlerden İrem Candar da Behzat Ç.’de çalarken keşfedilen “Yoldan Geçen Adam” ve “Bi’şey Olsun” ile 2012’de ağızlara bir parmak bal çaldı. Bu nedenle Candar’ın ilk solo albümünü bağrına basacak pek çok dinleyici olduğunu şimdiden söylemek lazım. Sadece bu iki şarkının online müzik sitelerindeki dinlenme oranlarına bakılacak olursa, Candar’ın albümü rakiplerine büyük fark atarak zirveye yerleşebilir.

Gülden Mutlu da pop kulvarında güçlü isimlerden bir diğeri. Emre Aydın’ın iki şarkılık çalışmasında “Soğuk Odalar”ı yazan ve besteleyen Mutlu, yeni seneye Aydın’ın müzik şirketi 565 Yapım’dan yayınlayacağı ilk albümü ile damgasını vuracak, belli oldu. Mutlu’nun yeni şarkısı “Unutamam Dedin”de Emre Aydın’ın ve Mustafa Ceceli’nin parmağı var. Bu albümden boş çıkmaz.  Son yılların başarı grafiği en yükselen gruplarından Model de yeni albüm kaydında. 2013 öncesi “Dağılmak İstiyorum”la kendini hatırlatan grubun davulcusu Aşkın Çolak, kısa bir süre önce “müzikal fikir ayrılıkları” gerekçesiyle gruptan ayrıldı. Model’e kan kaybettiren bu ayrılık sonrası gruba kimin katılacağı merak konusu olsa da, grup özellikle başarılı şarkı sözleriyle listebaşı şarkılar yapmaya devam edecek. Yeni senede de hemen her yerde Model dinleyeceğiz, yani.

Gülden Mutlu
Aradan kısa bir süre geçmesine rağmen Teoman’ın müziğe geri dönmesi bu senenin en büyük bombalarından biri oldu. 2013’te Teoman’dan gelecek muhtemel yeni bir şarkı başımızın tacı. Yeni bir albüm olur mu bilemeyiz ama son albümüyle olumlu eleştiriler almış olan müzisyenin, bu ara sonrası hevesle yeni besteler yaptığını tahmin etmek zor değil. Şebnem Ferah da Babajim’da uzun süredir yeni albümü için kayıtta. Aldığımız duyumlara göre albüm oldukça iddialı geliyor. “Benim Adım Orman”la hayalkırıklığı yaratan Ferah, bu kez yeni şarkıları için oldukça titizleniyor. Sonucun kötü olmayacağını şimdiden öngörebiliriz. 2013’ün bir diğer ses getiren şarkısı da, aslında yılın son ayında kendini belli etti. Birkaç yıl önce “Sonunda” ve “Sustuysam” albümleriyle beklentinin üstünde iyi şarkılar kaydeden ancak albümü için tanıtım yapmadan ortadan kaybolan Ayşe Hatun Önal, yepyeni bir şarkıyla ortaya çıktı: “Sen ve Ben”. Birol Giray’la ortak bir çalışmaya imza atan Önal şarkıları yeni seneye damgasını vuracak. 

Rita Ora

2013’TE “YENİ RIHANNA”YA KULAK KESİLECEĞİZ

2012, 90’ların “Macarena” fırtınasını bile gölgede bırakacak “Gangnam Style” dansıyla geçti. Güney Koreli Psy öyle büyük bir patlama yaptı ki, etkisi önümüzdeki sene de süreceğe benziyor. Psy önplanda belki ama, aynı şarkıyı bir de kendi yorumuyla sunan Hyun-a’ya dikkat çekmeli. Henüz 20 yaşında olan Kim Hyun-a, 4Minute adındaki kız grubundaki parlayan yıldızdı. “Bubble Pop” ve “Ice Cream” şarkılarıyla Güney Kore’de bilinen Hyun-a, Psy’ın “Gangnam Style”ında da boy gösterdi. Son yıllarda yükselişe geçen Uzakdoğu kültürünü müzikte de belirgin şekilde hissediyor olduğumuzu düşünecek olursak, yeni yıl boyunca Hyun-a’yı daha çok dinleyeceğiz.

Yeni yetenekler içinde ismini 2013’te çok sık duyacağımız bir diğer isimse Rita Ora. Jay-Z’nin sihirli parmakları Rita Ora’ya değdi ve “Radioactive”den de belli olduğu üzere “Yeni Rihanna” parlamaya başladı. Bu ismi daha çok sık duyacağız, şimdiden bir kenara yazın. 2013’te uzun zamandır yeni şarkılarını beklediğimiz Kings of Leon, Foster the People, MGMT, Kasabian da bu sene dinleyeceğimiz albümler içinde. Shakira’nın planladığı albüm hamileliği nedeniyle iptal ama iki büyük bomba var: Oyunculuğuyla büyük başarı elde eden Justin Timberlake ve Britney Spears. İki büyük isim de yılın sonlarına doğru yeni albümlerini yayınlamayı gündemlerine aldı. Gençkızların sevgilisi One Direction ise yaz aylarında içeriği henüz kesinleşmemiş bir soundtrack albümle geliyor.

2013’ÜN BOMBA KONSERLERİ
Türkiye artık dünya turnelerinin önemli duraklarından biri. Slash ve Myles Kennedy’nin 2 Şubat’ta Küçükçiftlik Park’ta verecekleri konser haberi 2013’ün (şimdilik) en merakla beklenen performanslarından biri. Depeche Mode da 17 Mayıs’ta Küçükçiftlik Park’ta olacak. 27 Nisan’da Sinan Erdem Spor Salonu’nda olacak Mark Knopfler ve 3 Ağustos’ta İTÜ Stadyumu’nda çalacak Roger Waters: The Wall da kesinleşen konserler arasında.

 *** Aktüel'in 2012 Almanak sayısında yayınlanmıştır.***