11 Ekim 2012

Göksel, maNga ve Gangnam Style!



Şarkıların öyküleri: “Rüzgâr” – Göksel 

Göksel, geçen kış çıkardığı “Bende Bi’ Aşk Var” albümünün tüm şarkıları için “Hepsi gerçek, hepsi de benim öykülerim. Hayatımdan kesitler yazdım” demişti. Albümde yer alan “Rüzgâr” şarkısının hikâyesi de, Sabahattin Ali’nin ünlü romanı “Kürk Mantolu Madonna”dan esinlenilmiş. “Ümitsizce aşığım/ Uyusam uyansam/ Geçse sabaha/ Çaresizce beklerim/ Dünyanın gözyaşını akıttım ona…” diye başlıyor, “Rüzgâr”ın sözleri ve devam ediyor: “Rüzgar, okşa onun saçlarını benim yerine/ Fısılda kulağına sevdiğimi/ … Getir bıraktığı nefesi/ Sırılsıklam aşığım/ Sarılsak kucaklasak/ Kurusam koynunda/ Manasızca bağırıp sussak/ Konuşmasak/ Duysak, anlasak.” 



Göksel; âşık kadınların aynı zamanda çok güçlü kadınlar da olduğunun altını çizdiği “Bende Bi’ Aşk Var” albümündeki bu şarkıyı, kitaptaki Maria Puder karakteriymiş gibi hissetmiş ve yazmış. Sanatçı, Maria Puder’in de kendisi gibi baskı altına alınmaktan hoşlanmadığını, alışılmış kadın formuna uymadığını; birçok cümlesinin kendi kurduğu cümlelere çok benzediğini söylüyor ve ekliyor: “Hayatta olsaydı Sabahattin Ali’yle tanışmak çok isterdim. Bir erkek kadın dünyasını nasıl bu kadar iyi tanıyabilir? Bunu 40’lı yıllarda bir erkeğin yazabilmiş olmasına çok şaşırıyorum.” Bir yandan da “Rüzgâr” yalnız sözleriyle değil, eski Türk filmlerinin fon müziklerini andıran melankolik bestesiyle de kitapla uyum sağlıyor. 

Kitabı okumayanlar için konusundan da biraz bahsedelim. “Kürk Mantolu Madonna”nın ana karakteri Raif bey, içine kapanık, melankolik ve dış dünyaya uyum sağlayamayan bir karakterdir. Sevmediği bir kadınla evlenmiş, hayatına istediği gibi yön verememiştir. Berlin’de bir gün bir sanat galerisinde gördüğü kadın portresinden çok etkilenir ve fırsat buldukça bu portreyi seyretmeye gider. Bir gün portreyi yapan kadınla, Maria Puder’le tanışır ve hayatı bir daha geri dönüşü olmayacak şekilde değişir… Raif Bey, Maria Puder’e aşık olur. Maria Puder ise Raif Bey’in çekingen dünyasının tam tersine güçlü ve ayakları yere basan bir kadındır. Raif bey tüm duygularını, günlüğüne yazar ve bir gün çok hastalandığında iş arkadaşından rica ederek günlüğünde yazdıklarını yeniden hatırlamaya başlar. 



Gangnam turizmi patlattı 

Psy’ın YouTube’da fenomen olan “Gangnam Style” klibine mutlaka denk gelmişsinizdir. “Gangnam”, Güney Kore’de bulunan Han nehrinin güney kıyısının bulunduğu bölgenin adı. Burası, Kore’nin en varlıklı kesiminin yaşadığı, lüks markaların ve iyi restoranların şubelerinin bulunduğu, altın değerinde bir mekan. Gangnam’a Seul’ün Nişantaşı’sı diyebiliriz yani! NBC’nin haberine göre “Gangnam Style”ın başarısı sonrasında “Gangnam neresi, biz gitmek istiyoruz” diyenlerin sayısı öyle çok ki, Kore turizmi belki de tarihinin en neşeli günlerini yaşıyor. Güney Koreli rapçi Psy’nin estirdiği fırtınanın büyük payı ise Britney Spears’a ait. Spears’ın bu dansı öğrenmek istediğine dair tweetlemesinin ardından videonun izlenme oranı, biz bu satırları yazdığımız sırada 207 milyona dayandı. Psy da Ellen DeGeneres’in konuğu olan Spears’a sürpriz bir ziyarette bulundu ve ona Gangnam Style dansını öğretti. Kendisi MTV Müzik Ödülleri gecesinde de epey neşeliydi. Nasıl olmasın? Hem müzik dünyasının birdenbire müthiş bir fenomeni oldu, hem de dünyanın gözü onun sayesinde Kore’ye çevrildi. 




TELEFON HATTI

Yeni başlayacak TV programı öncesi maNga solisti Ferman Akgül’le hoş beş ettik.

** “Kulaktan Kulağa”nın formatı uzun zamandır çok merak ediliyor. Biz de tabii videoları izleyip iyice meraklanıyoruz. Nasıl bir program olacak, biraz anlatır mısın?
Merak edildiğine cok sevindim, bilmiyordum. Nezih Ünen’in “Anadolu’nun Kayıp Şarkıları” ile “One Giant Leap” diye bir belgesel ilham verdi bize. Anadolu’dan sesler topluyoruz ve İstanbul’a getiriyoruz. Daha sonra bu seslere ünlü sanatçıları katarak bir nevi imkansiz düetleri yaratıyoruz.

** Programın günü, saati belli oldu mu?
Bunu TRT açıklarsa daha doğru olur diye düşünüyorum.

** Şarkılar söylettiğin konuklarını nasıl seçiyorsun? Tesadüf mü ediyorsun, yoksa önceden tanıdığın, bildiğin isimlerle mi konuşuyorsun?
Önceden tanıdığım kişileri arıyorum. Bu farklı ve tamamen gönülden yapılan bir iş. Ancak nazımın geçebileceği kişilerle çalışabilirim bu projede.

** Şu ana kadarki çekimler içinde vardır mutlaka unutamadığın bir an… Seni gülümseten, “iyi ki yapmışım” dedirten ne oldu?

Bizim ekip başlıbasına cçok komik ve eğlenceli. İnsanlar da bunu görünce daha rahat davranıyorlar. Kısacası kamera arkaları inanılmaz olacak.

** Program dışında başka neler yapıyorsun bugünlerde?
Yavuz Özkan için film müziği yapıyorum uzun zamandır.

** Nasıl bir şey, anlatır mısın?
Güzel bir proje. Oyunculuk da yolda sanırım. Onun dışında tabii ki maNga’nın yeni albümü…

** Yakın zamanda katılmayı planladığın etkinlikler var mı (filmekimi ya da konserler, uzun zamandır beklediğin bir tiyatro oyunu vb gibi)?
Beirut konserini merak ediyorum. Onun dışında uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali var eylül sonunda.

**Çok teşekkürler… Tüm ekibe selamlar, kolaylıklar…  
Öpüyoruz.

***Aktüel'in 29 Eylül- 10 Ekim 2012 tarihli sayısında yayınlanmıştır***