12 Eylül 2012

Hassas "Directioner"lık müessesesi!


One Direction
Türk Directioner'lar 

Herkese merhaba;

"Türk Directionerlar" haberi Aktüel'de uzun haliyle, dün de Sabah- Günaydın ekinde kısa haliyle yayınlandı. Ama ne olduysa kısa halinden sonra oldu. Yazı sığsın diye yapılmış kısaltmalar bazı Directionerların hoşuna gitmemiş, anladığım kadarıyla. Bana bu haber için yardımcı olmuş, Twitter vesilesiyle tanıştığım Begüm ve Şevval'e yüklenenler, küfredenler, bana da hakaret edenler olmuş (bir kısmını gördüm). 

Begüm ve Şevval
Bu tip haberleri Billboard'da da çok yaptığım için sonuçlarını normal karşılıyorum. Ama hakareti, anlık gazları, küfrü, hayır. (Bununla ilgili ciddi bir takip sürecindeyim. Haddini bilmeyen klavye darbeleriyle ilgili hukuki süreçten kaçınmıyorum.) 

Sinirli Directionerların iki savı varmış, biri "Yaş aralığı genelde 9-16 arasında" cümlesiymiş. 1D ile ilgili istatistiki bilgilere Sony Music Türkiye'den ulaştım. X Factor sonrası grubun resmi management'ı tarafından yaptırılmış pazar araştırması ile ilgili elimde olan sunumda, grubun yaş aralığı şöyle özetleniyor: 16-24 aralığındaki genç kızlar, 9-16 aralığındaki genç çocuklar ve 35-44 aralığındaki anneler. Araştırmanın son sayfasında yüzdelik dilimlere ayrılıyor. Yazının sonundaki istatistiğe bakarsanız 9-16 yaş aralığı kız erkek ayrımı yapmadan, yüzdelik pay olarak düşünüldüğünde en büyük segmente sahip olan yaş aralığı olarak görünüyor. Araştırma, grubun çıkış noktası olan İngiltere pazarına dayanarak yapılmış. Türkiye'de 1D ile ilgili resmi bir istatistik olursa eğer, Sony Music bunu mutlaka benle paylaşır, o zama ona da yer veririz, ama tüm istatistiki bilgileri yazmak için ne dergide, ne gazetede yerimiz olamaz tabii ki! Burada "ben 19 yaşındayım ve grubun fanıyım, kahrolsun böyle yalan yanlış habercilik" diye bağırmanın bir lüzumu yok yani :)) 

"Directioner" kuzenim Dilay (solda) ve arkadaşı
"Directioner" kuzenim Ece
İkincisi, Begüm ve Şevval, tüm Türk directionerlar içindeki en süper güç olma iddiasında elbette değiller. Onlarla Twitter'dan tanıştık. Haber için bize yardımcı oldular. Bana ilk onlar ulaştılar. Çok da tatlı ve faal olmaları nedeniyle arkadaşlarını toplama konusunda harika bir iş çıkardılar ve onlar sayesinde şahane fotoğraflar çektik. Onlara yüklenmenin tek bir anlamı olabilir, kıskançlık. :) 

Benim iki dünya güzeli kuzenim var; Dilay ve Ece. İkisi de İstanbul dışında yaşadıkları için bu çekimde olamadılar. Ama hiç kıskançlık yapmadılar, bu haberle övündüler.  One Direction adını ilk onlardan duydum,  Directionerlık ne demek onlardan çok iyi biliyorum yani :) "Keşke biz de olsaydık" dediler, fotoğraflarını gönderdiler. Ben de buraya koydum. "Ne güzel, Türk Directionerlarını dünya duydu!" diyecek bir sürü tatlı Directioner var, içlerinden diğer iki "süper güç" de benim birtanecik kuzenlerim... Bu nedenle, iyi ki yapmışım, çok da güzel oldu, yersiz kıskançlıkları bırakıp şu İtalyan Directioner'ları alt etmeyi düşünün artık, sevgili Türk Directioner'lar, hepinizi çok seviyoruz :) 

İŞTE O HABER!! DIN DINNN! :)

Türk “Directioner”lar

One Direction’dan Harry, Zayn, Louis, Liam ve Niall… Grubun Türk fanlarının, yani “Directioner”ların tüm günü onlarla geçiyor. Ve tahmin ettiğinizden daha kalabalık, daha güçlü ve örgütlüler.

(Fotoğraflar: HAYDAR ERÇİN)

“Bugün Perrie Zayn’ı görmeye stüdyoya gitmiş..”
“Zayn bu kadın yüzünden eridi bitti, günden güne zayıfladı!”
“Tweetleyelim o zaman ayrılsın bu kadından!”

İki azılı One Direction hayranının günlük diyaloglarından bir örnek okudunuz. Perrie kim, Zayn neden eridi, One Direction nedir ve “Directioner’lık müessesesi” nasıl işler, tüm bunlar için baştan başlayalım.

Müzik var olduğundan beri sahnedekine hayran olmak ve onun fanı olmak, duvara posterleri yapıştırıp konserlerinde en önde çığlık çığlığa bağırmak, ona olan sevgiyi pankartlara yazıp eşe dosta göstermek bildiğimiz, tanıdığımız şeyler. Günümüzde ise “fanlık müessesesi” biraz daha değişti ve dönüştü. Öncelikle toplulukların ismi oldu. Justin Bieber hayranlarının “Belieber”, Adam Lambert hayranlarının da “Glimbert” olması gibi, X Factor yarışmasından çıkarak bir anda dünya çapında bir nam salan One Direction grubunun fanı olanlara “Directioner” deniyor. Peki iyi bir Directioner nasıl olunuyor?

One Direction hayranlarını, herhangi bir grubun hayranlarından ayıran çok önemli de bir özellik var. Onlar, sosyal medyanın çocukları. Yaş aralığı 9-16 arasında. Çok aktif olarak Facebook ve Twitter kullanıyor, hemen her sosyal mecrada birbirlerini buluyorlar. Öyle büyük ve güçlüler ki, onları konser vermeleri için Türkiye’ye çağırabilecek organizatörlere günde binlerce e-mail göndermek için örgütlenebiliyorlar. Sony Music Türkiye’nin NextBigSound’dan aldığı resmi verilere göre One Direction’ı Türkiye’de takip eden kişi sayısı 241 bin 500. Bu rakamla dünya sıralamasında ABD, İngiltere, Meksika, Filipinler, Fransa, Brezilya, Kanada, Avustralya, İtalya gibi ülkelerden sonra dokuzuncu sırada yer alıyor, Türk fanlar.

90’larda uğruna bizim de çığlıklar attığımız Take That, New Kids on the Block, Backstreet Boys gibi emsallerini düşündüğümüzde anlıyoruz ki boyband meselesi, müzik dünyasında hiçbir zaman tarih olmayacak. Yeter ki gerçekten “tutmuş bir formül” olsunlar. One Direction, 2012’nin en büyük boyband’i. Hem söylüyor, hem iyi dans ediyor hem de fanlarıyla sürekli sosyal medya üzerinden bağlantı kuruyorlar.

En azılı Türk Directioner’ları toplamak için Twitter üzerinden bir faaliyete giriştik ve onlarla buluştuk. Ekibi toplama konusunda iki “süper güç” Directioner bize yardımcı oldu: Begüm Uyumaz ve Şevval Öztürk. Her ikisinin de Twitter’daki takipçi sayısı 2 binin üstünde. İkisi de arkadaşlarının gruba olan sevgisini ve ilgisini ayakta tutuyor ve onları gaza getiriyor.

BİR TÜRK DIRECTIONER DÜNYAYA BEDEL

Topluyoruz fanları çevremize, “Neden bu grubu bu kadar çok seviyorsunuz?” diye soruyoruz. 13 yaşındaki Şevval Öztürk, “samimi ve sıcakkanlılar, bunları attıkları tweet’lerden anlayabiliyoruz. Çok eğlenceli, yakışıklı ve başarılılar” diyerek hayranlığını anlatıyor. Grubun Türkiye’deki “patlaması” geçen senenin sonuna denk gelmiş, bu nedenle fanlar yaklaşık sekiz, dokuz aydır onları tanıyor, dinliyorlar. “Eğer” diyor, grubun en girişken elemanı, tabir-i caizse “elebaşısı” 15 yaşındaki Begüm Uyumaz, “Londra’da olsaydım kesin tanışırdım onlarla!” Bu azim ve hırsla kesin tanışırdı, emin olun. “Organizatörlere mail atıyor, dünya çapında TT’ler (Twitter’da gündemi belirleyen ‘trending topic’lere TT deniyor) yapıyoruz.  Mesela ‘Türkiye’nin ihtiyacı One Direction’ı İngilizce yazıyor ve bunu altı saatte dünya çapında TT yapıp anında örgütlenebiliyoruz. Türkler Twitter’da ilk defa bu kadar kısa sürede TT yaptı, One Direction hayranlarının böyle bir ayrıcalığı da var.” Hesaplamış, “Şu an Guinness rekorlar kitabına girmek için uğraşıyoruz. Eğer 2 gün 11 saat TT kalırsak, dünya rekorunu kırmış olacağız” diyor.

Çok büyük çoğunluğu kız olan Directionerlar Twitter’dan grubun elemanlarıyla konuşmak için birbirleriyle yarışıyor. Çünkü herhangi bir One Direction elemanından onlara yanıt gelmesi demek, “Twitter ünlüsü” olmak için müthiş bir yol katetmek demek! 16 yaşındaki Şeyma Yolal, ablasının grup elemanı Niall’a attığı tweet’i anlatmaya başlıyor heyecanla: “Niall ablama cevap verdi, 140 takipçisi olan ablamın akşam saatlerinde 1600’e yakın takipçisi olmuştu. Çok şaşırmıştık. Diğer fanlar da bize yazmaya başladı hemen, ‘kanka’lar, ‘panpa’lar! Çünkü Tüm Directionerlar kardeştir.” Begüm’ün de başına benzer bir durum gelmiş, “Bir gece onların isimlerini mention’layıp, fan grubumuzu da etiketledim ve gruptan ReTweet aldım. Sabah uyandığımda o tweet inanılmaz popüler olmuştu. Grubun kendisinin bizim aramızdaki iletişimde büyük bir payı var” diyor.

Eskiden fanlar forumlar üzerinden yazışırlardı. Günümüzde ise forum dünyası sona ermemiş ancak, Twitter yüzünden ışığı sönmüş. “Directionerlar her dakika Twitter’dalar. Eskisi gibi forumlar yok” diyor, Şeyma. Zaten elemanları her gün, dakika dakika sosyal medyadan takip ediyor, Türk fanlara ne zaman selam yolladıklarının tarihlerini ezbere biliyorlar. “Liam, Niall ve Zayn’ın kardeşleri Türk fanlara selam göndermişlerdi bir kere. Niall da en son Twitcam açtığında ‘Hello Turkey’ demişti. Nisan ayında da Zayn ‘Turkey’ demişti. Bizi fark ettikleri için çok mutlu olmuştuk” diyor. Begüm de “Facebook’ta da bize ‘Türkiye’nin süper Directionerları’ demişlerdi ve imzalı CD verecekleri zaman kendi sayfalarında bu yarışmayı Türkçe anons etmişlerdi” diye ekliyor: “Türk Directionerları ekliyor, onlara yanıt veriyorlar, biz çok güçlüyüz” diyor. Türk Directionerlar’ın en büyük rakibi ise İtalyan Directionerlarmış. “Biz onlardan daha Directionerız!” diyor, Şeyma. Anlıyoruz ki, bir Türk Directioner dünyaya bedel!

Herkesin tek derdi, grubun Türkiye’ye gelmesi. Gözünü ABD müzik endüstrisine dikmiş olan One Direction’ın iki seneden önce Avrupa turnesine çıkmayacağı hem plak şirketi Sony Müzik hem de organizatörlere göre kesin. Türk Directionerlar ise 2014’te grubun konser verme ihtimaline şimdiden hazırlıklı: “12 dakikada biletleri tükenmişti, ya bizde de öyle olursa, şimdiden para biriktirmeye başladım konser için” diyor, Şeyma. Begüm de ekliyor: “Konser sonrası kuliste hayranlarıyla buluşmak için de bilet satıyorlar. 588 dolarmış öğrendim, şimdiden biriktirmeye başlarsam 2014’te gidebiliyorum” diyor.

ONE DIRECTION GEÇİCİ BİR HEVES Mİ?



Bülent Burgaç
Avril Lavigne, Whitesnake, Massive Attack gibi grupları ve müzisyenleri Türkiye’ye getirmiş olan Echoes Production’dan organizatör Bülent Burgaç’a, “hızlı tüketen” gençliğin 1D hayranlığının; bir sene önceki Justin Bieber, hatta birkaç sene önceki Tokio Hotel fırtınası gibi gelip geçici olup olmadığını soruyoruz. Burgaç, One Direction’ın zamanında Spice Girls gibi başarılı olmuş bir proje olduğunun altını çiziyor: “Çok önemli birçok marka zamanında Spice Girls’e sponsordu. 1D de böyle şarkılar yapmaya devam ederse bir, iki sene daha gider. Üstüne koyarlarsa daha da starlaşabilirler. Elbette bu İngiltere’de pazarlama stratejisine bakan insanların planlarına da bağlı” diyor. Burgaç, “benim gibi birkaç organizatöre daha baskın yaptı, Türk Directionerlar. Sektörden birkaç arkadaşa daha yapmışlar. Çok azılı hayranları var ve çok örgütlüler. Daha önce teenage grup ve müzisyenleri getiren organizatörlere daha çok yükleniyorlar, mesela. Tıpkı İnci Sözlük’ün baskınları gibi de organize olarak hedefe kitleniyor ve mail gönderiyorlar” diyor ve ekliyor: “Eskiden bir müzik grubunu getirmek için plak şirketiyle kontağa girer, müzik dergilerine kaç kez kapak olmuşlar ona bakardım. Şimdi buna gerek yok, Twitter diye bir gerçek var artık!” One Direction’la konser için irtibatta bulunan Burgaç, “Türkiye onların pazarı değil, uzun bir süre de olmaz” diyor. “Albüm satışı, digital download gibi gerçekler var. Önce Amerika, sonra Uzakdoğu’daki ülkelere gider, PR yaparlar. Buraya gelmeleri 2014’ten önce mümkün değil” diyor.  

Birsen Birdir
Gençlik ve müzik kanalı Dream TV’deki programlarından tanıdığınız Birsen Birdir de grubun uzun süre ne kadar bir arada olacağını kestirmenin güç olduğunu söylüyor: “90'ları boyband'lerle geçirmiş bir müzik dinleyicisi olarak One Direction'in eski boyband ruhunu yeniden yakaladığını düşünüyorum. Bundan seneler sonra geriye dönüp bir Backstreet Boys etkisi yaratırlar mı henüz çok emin değilim ancak gördüğüm ve deneyimlediğim kadarıyla genç yaşta işlerini oldukça ciddiye alarak ve hakkını vererek yapiyorlar. Yalnızca ülkemizde degil tüm dünyada bu kadar sıkı takipçileri olmaları da umarım yalnızca hoş çocuklar olmalarından değildir. Simon Cowell gibi ciddiye aldığımız ve görüşlerine değer verdiğimiz bir müzik adamının onları desteklemesi de elbette onlar için büyük bir artı. Yeni albümleri için Justin Bieber, Katy Perry, Rihanna gibi isimlerle çalışmak istiyor olmaları da dilerim ki müzik magazininde yer almak dışında cidden müzikal anlamda başarılı ortaklık amacı güderek gerçekleşir. Spot ışıklarının altında olmanın sorumluluğunu layıkıyla yerine getirip uzun soluklu olmalarını dileriz ancak bunu ne derecede başarabilecekler hep beraber göreceğiz. Grubu bir arada tutabilmeleri de önemli bir nokta elbette.”



Resmi 1D management pazar araştırması sonuçları

ONE DIRECTION KİMDİR?
2012 Londra Yaz Olimpiyatları kapanışında da sahne alan ve en son Oasis’in ünlü şarkısı “Wonderwall”u coverlayan One Direction, yaşları 15-16 arasında beş gençten oluşuyor.
Harry Styles: İngiltere doğumlu, Elvis Presley hayranı. Taylor Swift’i çok yetenekli buluyormuş. Grubun en çapkın elemanı olan Styles, yaşça kendisinden büyük olan kadınlarla birlikte oluyormuş.
Zayn Malik: Gerçek adı Zain Jawaad Malik. Yarı Pakistanlı, yarı İngiliz. Twitter’ından Müslüman olduğunu açıkladı. Little Mix grubundan Perrie Edwards ile birlikte.
Louis Tomlinson: Kırmızı pantolonu ve renk renk çizgili tişörtler giyen, moda düşkünü üye. Hollister markasının yüzü model Elenor Calder ile birlikte.
Liam Payne: Sürekli saçlarını değiştiriyor, dış görünüme çok önem veriyor. Liam’ın bir böbreğinin olmadığı için Directionerlar sık sık “Liam’ın Böbreği” şeklinde takma adlarla Twitter’da hesap açıyorlar.
Niall Horan: Grubun en neşeli ve enerjik üyesi. Bugüne kadar Miranda Cosgrove, Selena Gomez gibi isimlerle birlikte oldu.