17 Ağustos 2012

Biberlere sayılı günler kaldı


Red Hot Chili Peppers basçısı Flea’nın olimpiyatlarda Neslihan Darnel için “I have a celebrity crush on Neslihan Darnel” yazması, geçtiğimiz haftalarda özellikle sosyal medyada büyük fırtına kopardı. “Celebrity crush” burada “aşık olunan ünlü” anlamında bir söz, biliyorsunuz. Yani Flea, sevgili basınımızın iddia ettiği gibi Darnel’e ilan-ı aşk etmiş falan değildi aslında. Sonrasında öyle anlamsız yorumlar almış ki “yahu delirdiniz mi, tabii ki gerçek değil söylediklerim” anlamında bir tweet daha attı. Ama en saçması bu değildi. En saçması, Darnel’in eşi Orhan Darnel’e “Red Hot Chili Peppers konserine gidecek misiniz” diye sorulmasıydı. İşte asıl şenlik orada başladı. Orhan Darnel de bu anlamsız soru üzerine yine makul kalıp “neden olmasın, programımız uyarsa ailecek gideriz” demiş. “Hayır, Flea’yı kuliste kıstırıp bunun hesabını soracağım” demediğine göre, sessizce dağılabiliriz.

Dağılmadan önce bir not; Pozitif’ten aldığımız son bilgilere göre Red Hot Chili Peppers konserinin yeri kesinlikle santralistanbul. Sun.day.sky iptal ama RHCP değil yani. Çünkü biletlerin yüzde 95’i tükenmiş ve bu saatten sonra mekanı değiştirmek gibi bir riske giremiyor Pozitif. Bunun bir stadyum konseri olmama sebebini daha önce yazmıştık, o tarihler liglere denk geldiğinden boş ve büyük bir alan bulunamamış. One Love’dan sonra birçok dinleyici “bakalım RHCP konserinde başımıza ne gelecek” diye tedirgin olduğu için bu soruyu organizasyona sormadan edemedik biz de tabii. Pozitifçiler haklı olarak yılın konserini tatsız bir ihtimalle kodlamak istemiyorlar. Biz de istemiyoruz elbette, ama anlıyoruz ki bu konuda ne olup biteceği konserin olacağı 8 Eylül tarihine kadar muallakta kalacağa benziyor.


 
Not almayı unutmayın

96.2 Radyo Eksen’in uzun zamandır merakla beklediğimiz festivali Eksen on Fair, olimpiyat kapanışında Blur’le birlikte izleyeceğimiz Bombay Biycle Club’ı İstanbul’da ağırlıyor. Grup 2010’da NME ödüllerinde “en iyi çıkış”ı aldığı için kulak kesilmekte fayda var. The Stranglers, Space, Belle&Sebastian, Babyshambles- Libertines ortaklığı olan London Guns da festivalin enfes seçenekleri arasında. Defterlerimize 15 Eylül, Küçükçiftlik Park olarak not almamızı gerektiren önemli bir festival olacak, Eksen on Fair. Tumblr mantığındaki eksenonfair.com’a bir göz atın mutlaka. Bir diğer önerimiz de, Boğaziçi Üniversitesi Korofest. 28 Ağustos- 2 Eylül tarihleri arasında herkese açık düzenlenecek festivalde Hans-Joachim Lustig, Anne Kohler, Michele Napolitano, Tayfun Ünver, Bilgen Coşkunsoy gibi önemli isimler yer alıyor.


“İşler Güçler”in gizli kahramanı

Aslında “bu yazın bomba albümü” klasmanında sayılabilecek birçok albüm var, yine de kafamızda çalan şarkı bir albümden değil, bir diziden geldi. Kısa süre geçmesine rağmen herkesin bir anda hastası olduğu “İşler Güçler” dizisinin jenerik müziğinden bahsediyoruz. “Ne gada da datlı, bi o gada farklı” desek kafanızda çalmaya başlar herhalde. Bu eğlenceli jenerik, geçtiğimiz aylarda “Sahne Müzikleri 1-2” adında bir albümü de yayınlanmış olan Tolga Çebi’ye ait. Kendisi Ankara Devlet Konservatuvarı Keman bölümünden mezun olmuş bir isim. Mert Fırat’ın meşhur “Testosteron”unda ve yer bulunamayan “Antonius ve Kleopatra”nın müziklerinde de emeği geçmiş, önemli bir müzisyen yani. Hemen hepimiz “İşler Güçler” kadrosundaki üç oyuncuya odaklandık ama, meselenin perde arkasında yer alan Tolga Çebi’ye de hak verip, elini sıkmadan geçmek olmaz.


TELEFON HATTI

Cem okula başladı

Hattımızın diğer ucunda Wufi’den tandığımız, ilk solo albümü “İnim İnim”le arz-ı endam eden Cem Özel var.

Merhaba Cem, ne yapıyorsun şu anda?
Okula gidiyorum. Sabancı Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar bölümüne yeniden başladım.

Nasıl oluştu solo albüm fikri?
Bir şeyler yazıyordum, biriktikçe albüm yapsam mı dedim. Türkçe müzikle yakından ilgilenmeye başladım.

Bir izlenimde de yazılmış, günlüğünü okuyormuşuz gibi hissediliyor şarkılarını dinleyince…
Ben de öyle hissediyorum. İlk dinlettiğim insanlara şarkılarımı çalınca çıplak hissetmiştim kendimi. Benimle ilgili, çok özel şeylerdi.

İçine sinsin diye mi bu kadar bekledin?
Sözler ve beste yeterince bekletiyor insanı. Kendi kendine olgunluğa ulaşıyor kayda gelene kadar. Bundan sonra değişecek ama, hem Wufi hem kendi albümüm. O sırada ne hissettiysem o hissi geçiririm.

Video, Instagram… Aktif olarak bunlarla ilgilenen bir müzisyensin…
İyi yapanlar iyi yapıyor bu işi. Ama ben nedense buna meyilli biri değilim. Müziği yapmak ve onu bırakmak işime geliyor.

Şarkılar kendi yolunu bulsun, diyorsun yani?
O albümden sonra bambaşka bir proje geliyor aklıma, öyle dönemler geçiriyorum. Wufi’de de öyle oluyordu.

Wufi ne alemde?
Hepsini yapmak istiyorum, sadece Ali Rıza (Şahenk) son dönemde Can Bonomo’yla çok ilgilendiği için fırsat olmadı. Wufi nadasta, ama daha sonra mutlaka yapmak istiyorum.

Yazın geri kalanı için planların neler?
Yaz okulunda olduğum için tatil planım yok. Yaz başında Barcelona’ya gittim çok güzeldi, belki Güney’e giderim yine.

*** 16-29 Ağustos 2012 Aktüel dergisinde yayınlanmıştır***