4 Mayıs 2012

2012 konser mevsimi başlıyor, kim hangi konsere gidiyor?

DÜNYA MÜZİĞİNE YÖN VEREN İSİMLERİ BU YIL KANLI CANLI İZLEYECEĞİZ

Bu ardı ardına belli olan bomba isimler açık etti, İstanbul’da enerji patlaması yaşanacak,  yer yerinden oynayacak. Hangi konser ne zaman, müdavimler nerelerde görülecek? İşte Aktüel’den “iki eliniz kanda da olsa” mutlaka gidilmesi gereken konserler listesi… Madonna’dan Red Hot Chili Peppers’a, Morrissey’den Guns N’ Roses’a bol çeşitli konser trafiği için vitamin takviyesine şimdiden başlayın.

 VARAN 1




Konser: Madonna

Tarih: 7 Haziran Perşembe, 17:30 (kapı açılış)

Mekan: Türk Telekom Arena

Bilet fiyatları: 110-990 TL (Tüm biletler tükendi)



Yaz döneminin en merakla beklenen konserlerinden biri olan Madonna, 29 Mayıs’ta İsrail Tel Aviv’de başlayacak olan dünya turnesinin İstanbul ayağında Doritos ve BKM işbirliğiyle 7 Haziran’da Türk Telekom Arena’da olacak. Konserin açıklanmasından kısa bir süre sonra tüm biletlerin tükendiğine ilişkin bir açıklama yapıldı. Sonrasında “kısıtlı görüş” alanlarına ait biletler de satışa çıktı. Ancak daha sonra Madonna’nın sahibi olduğu Live Nation’ın anlaşmalı bilet fırsat sitesi Viagogo’da İstanbul konser biletlerinin yüzde 1’lik bir kontenjanı orijinal bilet fiyatının 10-15 katına satışa sunuldu. Yani bu site üzerinde şu an da 650 TL’den başlayan fiyatlarla bilet bulmanız olası. Golden Circle’da bu fiyat 3 bin TL üzerine çıkabiliyor. İstanbul’a ikinci kez gelen kraliçeyi görmek için değer mi, siz karar verin.



VARAN 2


Konser: Red Hot Chili Peppers  

Tarih: 8 Eylül Cumartesi, 16.00 (kapı açılış)

Mekan: Santralistanbul  

Bilet fiyatları: 75-600 TL



Kulislerde “bu sene geliyorlarmış” diye her yıl dönen dedikodular nihayet bu sene doğrulandı. Rock tarihinin gelmiş geçmiş en iyi gruplarından biri olan yedi Grammy ödüllü Red Hot Chili Peppers, 8 Eylül’de Efes Pilsen sponsorluğunda Santralistanbul’da olacak. “I’m With You” adını verdikleri son albümleriyle eleştirmenlerden çok iyi yorumlar alamasa da, RHCP 90’lardan bu yana gönüllerde yer eden “Californication”, “Scar Tissue”,  “Otherside”, “Under the Bridge” gibi hitleriyle dinleyiciyi zıp zıp zıplatacak. Bu arada meraklısına not: Red Hot Chili Peppers, giden üyeleri John Frusciante’nin öğrencisi yeni elemanları Josh Klinghoffer’la İstanbul’da ilk kez arz-ı endam edecek. RHCP bilet fiyatları 75 TL (kategori 3- uzak görüş), 125 TL (kategori-2), 400 TL (Golden Ring) ve 600 TL (Platinum Ring) arasında değişiyor. Kategori-1’in 150 TL’lik biletleri ise kısa süre içinde tükendi. Hakkında alkol tüketilmediği için stadyumda yapılamadığı dedikoduları dönen konser için Santralistanbul’un 20 bin kişilik kapasitesi bakalım ne kadar yeterli olacak?


VARAN 3




Konser: Pozitif Günler: Nouvelle Vague, Jessie J, Zaz, Two Door Cinema Club ve Metronomy

Tarih: 25-28 Haziran, 19.00 (kapı açılış)

Mekan: Maçka Küçükçiftlik Park

Bilet fiyatları: 45-220 TL



Maçka Küçükçiftlik Park’ta “Pozitif Günler” festivali söz konusu haftanın en kaçmaz etkinliği. 25 Haziran’da daha önce birçok kez İstanbul’a gelmiş olan Nouvelle Vague’ın “Masumiyetin Doğuşu” adını verdikleri müzikal kabaresini izleyeceğiz. Konserin bilet fiyatları 45-220 TL arasında. 26 Haziran, bu sene Brit ödüllerinde “en iyi çıkış yapan şarkıcı” ödülünü koltuğunun altına alan genç popstar Jessie J’yi izleyeceğimiz tarih. “Do It Like A Dude” ve “Price Tag”le listelerde iyi bir gelişme kaydeden popstar, Salı günü sahne alıyor. Bilet fiyatları 56-327 TL arasında. Çarşamba günü, geçtiğimiz kış Akbank Caz Festivali kapsamında ülkemize gelen Zaz sahne alacak. Efes Pilsen’in sponsorluğunda 29 Haziran’da İzmir Babylon Aya Yorgi’de, 30 Haziran’da ise Ankara ODTÜ Vişnelik’te çıkacak. Biletleri kısa sürede tükenen Zaz için elinizi çabuk tutmakta fayda var. Zaz’ın biletleri 67 ile 273 TL arasında değişiyor. “Pozitif Günler”in son gününde ise özellikle indie müzik severlerin yakından tanıdığı Two Door Cinema Club ve Metronomy var. Garanti Bankası’nın desteğiyle gerçekleşecek olan konserin bilet fiyatları 67 ile 220 TL arasında değişiyor.      




VARAN 4




Konser: Tuborg GoldFest: Guns N’ Roses, Evanescence, Apocalyptica, Within Temptation, Godsmack, In Flames, Lacuna Coil, Ugly Kid Joe

Tarih:  4-6-7 Temmuz, 12.00 (kapı açılış)

Mekan: Parkorman

Bilet fiyatları:  148-530 TL



Uzun zaman sonra yeniden konserlere evsahipliği yapacak Parkorman’da rock’n roll, nu metal, hard rock, senfonik rock gibi birçok türün meraklısını mest edecek bir festival düzenleniyor: Tuborg GoldFest. İstanbul Open Air tarafından düzenlenen festivalde şu ana kadar kesinleşen yerli ve yabancı isimler şöyle: Guns N’ Roses, Evanescence, Within Temptation, Godsmack, Lacuna Coil, In Flames, Apocalyptica, Pentagram, Ugly Kid Joe, Skindred, Sweet Savage, Redd, Erdem Yener, Ayşe Saran, Planeur, Gürcan Ersoy. Festivalde hangi grubun hangi gün sahne alacağı ilerleyen günlerde açıklanacak.



VARAN 5 



Konser: Soundgarden Festival: The Parov Stelar Band, Oi Va Voi, Caravan Palace, Büyük Ev Ablukada

Tarih:  26 Mayıs, 12.00 (kapı açılış)

Mekan: Parkorman

Bilet fiyatları: 46-62 TL



Geçtiğimiz yaz, müziği bırakan Teoman’ın son konserini verdiği Babylon Soundgarden Festival sezonu Parkorman’da açıyor. The Parov Stelar Band, Oi Va Voi, Caravan Palace, Büyük Ev Ablukada gibi eğlenceli grupların sahne alacağı festival, ağustos ayında Çeşme Babylon Aya Yorgi’de de olacak. Swing İstanbul gösterileri, Kısmet Şov ile bit ve plak pazarı gibi opsiyonlar da Babylon Soundgarden Festival’in alametifarikalarından.



VARAN 6 



Konser: Morrissey

Tarih:  19 Temmuz, 21.00

Mekan: Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu

Bilet fiyatları: Henüz açıklanmadı



İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Garanti Bankası sponsorluğunda 3-19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek 19. İstanbul Caz Festivali’nde İngiliz alternatif rock müziğinin efsane ismi Morrissey

İstanbullu hayranlarıyla buluşacak. 19 Temmuz Perşembe akşamı Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi'nde festivalin kapanış konserinde performansını izleyeceğimiz büyük müzisyen, 1980’li yılların en önemli müzik gruplarından biri olan The Smiths ile “This Charming Man”, “Heaven Knows I’m Miserable Now", “Bigmouth Strikes Again” ve “There Is A Light That Never Goes Out” gibi unutulmaz şarkılara imza atmıştı. Morrissey’i İstanbul’da ikinci kez izleyeceğiz. 

VARAN 7 





Konser: Pitbull 

Tarih:  30 Haziran, 18.00 (kapı açılış)

Mekan: Maçka Küçükçiftlik Park

Bilet fiyatları: 89-400 TL 



MTV ekranlarında sık sık dönen "Give Me Everything Tonight", "Let It Rain Over Me", "International Love", "Suavemente", "On The Floor" gibi hitlerle bir çeşit “düet makinesi”ne dönüşen Pitbull, Olmeca Golden Nights kapsamında İstanbul’a geliyor. Çift platinyum ödüllü “I Know You Want Me” ve “Hotel Room Service” ile Billboard listelerinde de fırtınalar koparan Pitbull; Jennifer Lopez, Marc Anthony, Usher, Enrique Iglesias, Shakira, Chris Brown gibi birçok isimle düet yaptı.



VARAN 8


Konser: Hi-Voltage: Megadeth, Trivium, Kurban, Comma

Tarih:  19 Haziran, 16.00 (kapı açılış)

Mekan: Maçka Küçükçiftlik Park

Bilet fiyatları: 79-292 TL  



Sahne önü biletlerinin kısa sürede tükendiği Hi-Voltage’ın ağır topu Megadeth. Dave Mustaine’in 1983 yılında Metallica’dan ayrılarak kurduğu Megadeth’in tüm zamanların en iyi heavy metal albümlerinden biri olarak sayılan “Rust in Peace”, “Countdown to Extinction” ve “Youthanasia” gibi önemli albümlerinin yanı sıra yeni albümlerinden de şarkılar seslendirmesi bekleniyor. Megadeth’in yanı sıra heavy metalin sevilen temsilcisi Trivium da ilk kez ülkemize gelecek. Türk progresif metal grubu Comma ve son albümleri “Sahip”le olumlu eleştiriler alan Kurban da festivalin sahne alacak diğer isimleri arasında.




BUNLARI DA AJANDAYA YAZIN 
The Big Pink

 Mayıs itibarıyla başlayacak konser serisinin en beklenenlerinden biri The Big Pink. Özellikle “Dominos”la gönülleri fetheden grup 10 Mayıs’ta Babylon’da. Babylon’da bir gün öncesi, yani 9 Mayıs’ta 2011’in en iyi keşiflerinden Of Montreal sahne alıyor. 12 Mayıs’ta Garajistanbul’da Massive Weekend, elektronik müzik severleri birhayli memnun edecek. Vitalic, Cassius gibi isimlerin belli olduğu festivalin diğer isimleri yakında açıklanacak. 22-23 Mayıs’ta Suzanne Vega, İKSV’nin konuğu olarak iki gece üstüste İstanbullu hayranlarıyla buluşuyor. 23 Haziran’da ise Burn’un sunduğu Electronica Festival Parkorman’da gerçekleşecek. FG 93.7’nin düzenlediği festivalde sahne alacak isimler: Markus Schulz, Hercules and Love Affair live, WhoMadeWho live, Kaiserdisco. 25 Ağustos’ta Kanadalı kent ozanı Feist de Santraistanbul Kıyı Amfi’de bir konser için geliyor. Henüz line-up’ı açıklanmayan Efes Pilsen One Love Festival ise 14-15 Temmuz tarihlerinde Santralistanbul’da gerçekleşecek. 




TÜRKİYE TURNELERİ NE ALEMDE

Yeni albümleri yayınlanan birçok müzisyen, şimdiden Türkiye turnesi için geri sayıma başladı. Orhan Gencebay yakın zamanda 20 şehirlik bir büyük Türkiye turnesine çıkacağının müjdesini vermişti. Tarkan ve Emre Aydın ise, bu yıl Fanta Gençlik Festivali’nde il il dolaşacak ve hayranlarıyla buluşacak. Sezen Aksu, 14-18 Temmuz tarihleri arasında Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda özel bir akustik yaz performansı gerçekleştirecek. Fahir Atakoğlu, Arto Tunçboyacıyan gibi usta isimlerin eşlik edeceği akustik konserin biletleri yakında satışa çıkacak. Yeni albümleri “e-akustik” ile beğeni toplayan Manga da bu sene Türkiye turnesi planlayan gruplardan biri. Manga’nın da turnesinin hangi ayaklarda olacağı yakın zamanda açıklanacak. 


KİMLER HANGİ KONSERE GİDİYOR?

Konser müdavimlerine sorduk: bu sene hangi konsere gideceksiniz, en unutamadığınız konser hangisiydi ve kim gelse hayatta kaçırmazdınız?


HAŞMET BABAOĞLU (Köşe yazarı)
“Guns N’ Roses için Tuborg GoldFest’e gideceğim”
Ben artık konserleri kaçırmayı seviyorum... Çünkü dev konser gruplarının eski tadı yok. Ya U2'da olduğu gibi iş iyice şova kaçıyor ya da yapılan müzik bir konseri alıp götüremeyecek kadar cılız veya kendi eskisinin taklidi oluyor. Yine de Tuborg Goldfest'e gideceğim. Gun's N Roses için mi? Biraz hüzünlü bir şey bu. İnönü stadyumundaki müthiş enerjik Axl ve muhteşem Slash'i hatırlıyorum da, onu videodan tekrarlasalar, tercih ederim. Ama Parkorman'ı özledim! Bir de belki tuhafınıza gidecek ama Lacuna Coil iyi gruptur benim için. Hayatımın en unutulmaz rock konseri  Roskilde'de izlediğim Iron Maiden'di. Arkalarından Coldplay çıkmıştı da, Chris Martin piyanist şantör gibi kalmıştı! Ama benim müzik tercihlerim de, konser anlayışım da geçen zaman içinde değişti. Asıl gerçek bu aslında! Mesela İstanbul'da izlediğim Hindi Zahra ve Arkeoloji bahçesindeki Zhafer Youssef konserlerinin verdiği keyfin üzerine tanımam. Mesela Floransa'da bir meydanda veya Efes'te Celsus kitaplığında Zubin Mehta'nın yönettiği bir orkestrayı dinlemek öyle olağanüstü bir deneyim ki, bu bakımdan kendimi çok anslı hisssediyorum. Bugünün orta karar rock gruplarının yalapşap konserleri o düzeyde haz veremiyorlar. Ne yalan söylemeli artık konserlerin yemesi, içmesi, yerlere serilip vakit öldürmesi sahnede olup bitenden daha hoş.

 BİROL NAMOĞLU (Gripin solisti, müzisyen)
“Keşke Radiohead gelse”
Bence kesinlikle kaçırılmaması gereken konser Red Hot Chili Peppers. Bizi şahane bir sahne performansı bekliyor olacak diye düşünüyorum. Bir de tabii Megadeth konseri kaçırılmamalı. Türkiye’ye Pearl Jam bir kez daha gelirse kesinlikle orada olurum. Bir de Radiohead ülkemize henüz gelmeyen gruplardan biri. En unutamadığım konser ise 1996’daki Pearl Jam ve 1993’teki Guns N’ Roses… Bir de Harbiye’deki Nick Cave ve Rolling Stones.



SİNE BÜYÜKA (Spor spikeri, radyo programcısı)
“TDCC ve Metronomy hayatta kaçmaz” 

Bu yazın en güzel konser haberi benim için 28 Haziran’daki Two Door Cinema Club ve Metronomy. TDCC’ı iki sene önce Benicassim’de izledim ve tek kelimeyle müthişlerdi. Madonna konserine canlı izlemiş olmak için gidillmeli. 23 Haziran’daki Burn Eelectronica Festival’a konsepti ve atmosferi görmek için mutlaka uğrarım. İstanbul’un en güzel festivali ise yine Efes One Love olacak. Müzikseverleri oldukça memnun edecek çok önemli birkaç grup olacak festivalde. 19 Temmuz’da Açıkhava’daki Morrissey konseri de kesinlikle kaçmaz! İstanbul’da şu ana kadar en etkilendiğim konser Salon IKSV’deki Midlake konseriydi. Çıktıktan sonra uzun süre kendime gelemedim. Bu sene ise Babylon’daki Apparat, hayatımda üst üste iki gece gittiğim tek konser olarak tarihe geçti. Mando Diao da bu kış sahnede çok iyiydi. İstanbul’a hazır yeni albümleri de çıkıyorken keşke Silversun Pickups gelse! Son zamanlarda en beğendiğim erkek vokal Ben Howard’ı da canlı izlemeyi çok isterdim. Bombay Bicycle Club, Zulu Winter, YUCK, M83, The Vaccines keşke bu yaz gelselerdi…
 
SARP APAK (Oyuncu)
“İstanbul’a Coldplay gelsin isterim”
Red Hot Chili Peppers konseri kaçmaz kesinlikle. Mutlaka gideceğim. Bugüne kadar en unutulmaz konserlerim tabii ki Duman’dı. Bir de, İstanbul’a Coldplay gelsin çok isterim…


FERMAN AKGÜL (Manga solisti)
"Jessie J'ye gideceğim" 


Madonna benim için çok önemlidir, çünkü aldığım ilk kasetti. Ama o kalabalık beni korkutuyor. O yüzden Jessie J konserine daha bir heyecanlıyım. Türkiye’ye en çok Radiohead ve Cypress Hill gelsin isterim, ikisini de izledim ama Türkiye seyircisiyle buluşmasını çok istiyorum. Şu ana kadar en unutamadığım konserse Bulgaristan’da Limp Bizkit’le çalmış olmaktı. Hem onları izlemek hem de o sahneye ortak olmak çok eğlenceliydi.

***27 Nisan-9 Mayıs 2012 Aktüel dergisinde yayınlanmıştır***