27 Mart 2012

90'lardan bu yana "Ünlü"

Tayfun Ünlü kadroyu değiştirdi
KONSER: Ünlü
TARİH: 16 Mart 2012
MEKAN: Ghetto, Galatasaray

90’larda yayınladıkları iki albümle tam anlamıyla Türk rock müziğin çehresini değiştirmiş, en önemli gruplardan biriydi Ünlü. İlk albümleri “Son Defa”dan yayınlanan “Rüya” şarkısı ve Erkin Koray’ın meşhur “Estarabim”ine yaptıkları cover’la bir döneme gerçek anlamda damgasını vuran topluluk, 1998’de yayınladıkları “Kafam” single’ı sonrası “O ve Z’nin Hikâyesi” adını verdikleri bir albümle çalışmalarına son vermiş ve onları takip eden hayranlarını yasa boğmuştu.

Yasa boğmuştu diyerek abartmış sayılmıyoruz aslında çünkü Ünlü, bugünkü kadar çeşidin olmadığı Türk rock dünyasında özellikle klipleriyle (“Rüya”nın “American History”yi andıran klibini anımsayın) farklılık göstermiş, Türk ve Alman üyelerine rağmen sound’larında kullandıkları Türk müziğine ait öğelerle de inanılmaz kaliteli işler yapmış çok önemli bir gruptu. “Derule” cover’ı, “1 sana 1000 Bana”, “Buz ve Ateş”, Ses(x) Tiryakisi gibi harika şarkıları hafızamızdan uzun zaman silmedik.



Haliyle, 16 Mart’ta Ghetto sahnesinde yeni single’ları “Rumi”yi tanıtacaklarını öğrendiğimizde koşa koşa en öndeki yerimizi aldık ve Ünlü’yü heyecanla dinlemeye başladık. Tayfun Ünlü önderliğindeki ekip artık eski ekip değil. Yani Ünlü’nün diğer yarısı olan kardeşi Mehmet Ünlü ve diğer elemanlar artık Ünlü’de yok. Muhtemelen grup, bu iki çok iyi albüm sonrası özel hayatlarına dalarak müzik yapmaya uzun bir süre ara verince yollarını ayırıp bundan sonrası için ayrı ayrı çalışma kararı almış.
Tayfun Ünlü ise yıllar sonra farklı bir ekiple de olsa yeniden müzik yapıyor olmanın mutluluğunu yaşıyor, yüzünden gözünden belli.

YAŞLANMAKTAN MUZDARİP BİR SOLİST

Tayfun Ünlü’nün konser esnasında sık sık dile getirdiği üzere bir şikayeti vardı: yaşlanmış olmak! “Setlistimi bu mesafeden okuyamıyorum” diye şakayla karışık sitem eden Tayfun Ünlü, sık sık yaş meselesiyle ilgili espriler yaptı. O yaşına kafayı takmıştı ama, sahnede hiçbir şarkının sözünü unutmadı, hiçbir notayı yanlış basmadı ve aslında “gencim” diyenlere taş çıkartacak kadar iyi bir müzisyen olduğunu da ispatlamış oldu.

Ghetto’da Ünlü’yü dinlemeye gelenler sayıca çok değildi o akşam. Ama gelenler gerçekten grubu seven ve belli ki bugüne kadar takip eden, özlem içindeki iyi dinleyicilerdi. “O ve Z’nin Hikâyesi”yle başlayan konserde yeni şarkı “Rumi” iyi bir tepki gördü. “Estarabim”in cover’ı esnasında ortalık gerçekten yıkıldı. “Yardım Et”in ardından yine dönemin en iyi şarkılarından “1 Sana 1001 Bana” geldi. İlk albümün isim şarkısı “Son Defa”, o albümün en baba şarkısı “Rüya”ya bağlandığında Ghetto yine derinlerden bir sarsıntı geçirdi. “Derule” ile bozulmayan o harika hava, “Ses(x) Tiryakisi” ve “Söyle Neler Oldu” ile harlandı. Bir zamanlar Karakan’la birlikte söyledikleri “O.N.I.I” (One Night in İstanbul) sonrasında (ki bu şarkı “Hadi Gel” diye de bilinir) “Korkma” geldi. “Kafam” gecenin tavan yapan anıydı. Ghetto “kurtar kurtar kurtar beni” diye inim inim inledi. Yeni şarkılardan “Deniz”le konser sona erdi.


Tabii ki Ünlü dinleyen kimseyi bu kesmedi. Bis için alkışlar içinde geri gelen topluluk, “Estarabim”i, “Rüya”yı ve “Rumi”yi bir kez daha söyledi. Tayfun Ünlü aslında bu konser esnasında epey şaşkın ve mutlu görünüyordu. Ünlü dinlemeyi bu kadar özlemiş olan bir topluluk karşısında söylüyor olmayı beklemiyor gibiydi. Konser sonrası öğrendik ki, Ünlü single projesini de yeni bir albüme döndürme kararı almış. Sahalara geri dönmenin böylesi güzel de sonuçları olabiliyor, demek ki. (Kulağımıza gelen başka bir haber de “Rüya”yı Hande Yener’in yorumlayacağı yönünde bu arada.)

Ünlü o akşam, haftanın en iyi konserlerinden birini verdi. 90’lar nostaljisini bu kadar sık yaptığımız bir dönemde onları dinlemek kulaklara ilaç gibi geldi. Vakti zamanında albümleri kolay bulunamayan bir grup olarak kalplerdeki yerini korudukları da bir gerçekti. Bunu o akşam da anladık zira grubu dinleyen herkes şarkılara bir ağızdan eşlik etti. Grup, CD kalitesine çok yakın çaldı ve söyledi. Ve bir kez daha anladık ki Ünlü, kıymeti bilinmesi gerekecek kadar iyi çalıyor, belki de Türkiye’ye fazla geliyor.

SETLİST
O ve Z’nin Hikâyesi
Rumi
Estarabim
Yardım Et
1 Sana 1001 Bana
Son Defa
Rüya
Derule
Ses(x) Tiryakisi
Söyle Neler Oldu
One Night in İstanbul
Korkma
Kafam
Deniz

***Aktüel 29 Mart-11 Nisan 2012 sayısında yayınlanmıştır***

Kafam - Ünlü (1998)


Bir Sana 1001 Bana- Ünlü (1996)