21 Şubat 2012

Anadolu Efes, Softa- Ece Özey, Model, Team Bonomo ve Soaked...


Aktüel'de müzik sayfasını yeni sayıdan itibaren epeyce değiştirdik. Bir de "Canlı Yayın" diye bir bölüme daha başladık. Düzenli olarak buraya da koyacağım, üşenmezsem. Hadi bakalım... 


***16-29 Şubat Aktüel dergisinde yayınlanmıştır***

Softa solisti Ece Özey
-        “Kadın vokal yok!”
-         Yok artık!

Var aslında, bal gibi de var. Hem de burnumuzun dibinde. “M.u.c.k” dizisi en başından “Glee’nin çakması” olarak eleştiri alınca 1-0 yenik başladı aslında TV macerasına. Plato’nun izleyicide hasıl olan negatif etkisinden olabilir bu belki. Dizi ne kadar iyi, orası da tartışılır ama dizinin müzik dünyasına olan katkısı es geçilmemeli. Genç vokalleri seyirciyle tanıştırıyor işte, fena mı? Yıllar yılı “kadın vokal yok!” diye sızlanan müzik yazarlarımız da iyi sesleri görmezden gelmekte zorlanıyor böylece. Mesela, Ece Özey. İzleyiciler onu geçtiğimiz haftalarda sahneye çıkıp söylediği “Masal” şarkısıyla tanıyor büyük ihtimalle. Ama aslında Ece, grubu Softa ile son birkaç yıldır konser rotasına Peyote, Roxy gibi önemli mekanları ekleyenlerin aşina olduğu bir isimdi. Hatta Softa, Roxy Müzik Günleri’ne katılıp bileğinin hakkıyla kazandığı birinciliğinin üstüne bir de İngiltere’nin prestijli gazetesi The Guardian’da “İstanbul’un indie sahnesi” haberinde adı geçen sayılı gruptan biri olmuştu. Yani Ece’yi yalnız dizideki “tuhaf kaküllü kız”ın ötesinde, sahnede “UFO”yu söylerken izlemenizi tavsiye ederiz.

** Bu arada, Ece’nin sahnede çaldığı, UFO’nun uzaydan gelişini simgeleyen enstrümanın adı teramin. Adını da Rus mucit Leon Theremin’den alıyormuş. Alet dokunmadan şiddetini ve frekansını ayarlayabilen bir şey diyelim, sahneyi bir de siz hayal edin!




Hem sahada hem stüdyoda hızlı

Anadolu Efes

Yıllardır Athena’nın “12 Dev Adam”ından başka olmadı bir şarkı tribünlerde, deyip duruyorduk. Bu sefer şeytanın bacağı “Senden Daha Güzel”le kırılacak besbelli. Kerem Tunçeri bizzat kendi söylüyor, Duman’ın meşhur şarkısını. Tüm çekimler iki gün sürmüş ve ilk gün garaj çekimleri gerçekleşmiş. Şaşırtıcı bir hızla Tunçeri, son şarkıyı stüdyoda yarım saatin altında bir sürede öğrenmiş ve söylemiş. Eh, fena da söylememiş. Sasha Vujacic, Tarence Kinsey ve Sinan Güler gitar, Cenk Akyol da davul çalıyor. “Senden Daha Güzel”in seçilme sebebi de taraftar ve oyuncu arasındaki sarsılmaz sevgi. Duman’ın şarkısı bu nedenle bu aşkı ve ruhu anlatabilen bir şarkı olarak gelmiş ekibe. Takım ruhunu grup ruhuyla özdeşleştirmek iyi fikir olmuş. Reklam döndüğü anda herkesin diline dolandı yeniden şarkı. Anadolu Efes ve TBWA\İSTANBUL’u kutlamak lazım. #HaydiAnadoluEfes tag’iyle mevzuyu Twitter’da didikleyebilirsiniz. Bu arada kulağımıza gelen bir şey, Duman’ın da bu şarkıyı beğendiği yönünde…


Model’e yapılan ayıp

Model
İlk günden beri Model’in başına gelen çiğ tavuğun bile başına gelmedi. Grup önce Taksim’de dayak yedi, sonra birileri şarkılarına çalıntı muamelesi yaptı. En son da sosyal medyada bir nevi siber zorbalığa maruz kaldılar. Facebook’ta geçen haftalarda Model’in “Pembe Mezarlık” şarkısına ithafen “Turuncu Müezzin” içerikli, küfürlü bir yorum kırmızıyla işaretlenerek hemen her kullanıcı tarafından “Ay çok güldüm” yorumuyla paylaşıldı, görmüşsünüzdür. Yorumda ne bir zeka parıltısı, ne de bir espri vardı aslında. Ama tabii işin içine gündelik argo değişince mevzu değişiyor, küfüre illa ki gülünüyor. Model, yine Roxy Müzik Günleri’nden (o zamanki isimleriyle A Due Carmen’lerken) özel ödülle çıkmış, zaten gelecek vaadeden bir gruptu. Çok genç bir ekip olarak, şarkı sözleri zaten en başından beri “kız dili”yle yazılıyordu, burada da Can Temiz’in kalemi dikkati çekiyordu. Bir erkeğin genç kız dilinden bu kadar iyi anlaması alkışlanacağına, YouTube’taki belaltı yorumlarla sosyal medyada yuhalanması tam bir “eşek şakası” olsa gerek. Asıl ayıp, müzisyenlerin de içinde bulunduğu kullanıcıların bunu yapması. Bariz bir ayrımcılık var bu işlerde, orası belli. Neden hep aynı gruplara yükleniliyor, neden “bazı” gruplar hep el üstünde tutuluyor, onu düşünmek lazım. 

(Bu arada Model'in söz yazarı Can Temiz, yakın arkadaşı İsmail Türküsev ile birlikte "Pembe Mezarlık"ın romanını yazmış, kitabı merak ediyorum nasıl bir şey. Bekleyip göreceğiz.)


Team Bonomo’ya dikiz! 

Can Bonomo Ayşen Gruda'yla
Can Bonomo’nun Eurovision yolculuğu olaylı başladı. İsmi, dövmeleri, gerçek sevgilisi kimdi dedikoduları sonunda Dışişleri’nden özel istekle yarışmaya gönderildiği bile iddia edildi. Bonomo’yu bugün bu kadar çok konuşuyor olmamızın sebebi tabii, Eurovision. Ama aslında iyi dinleyiciler onu çoktan biliyor, tanıyorlardı. Can Bonomo Eurovision’a farklı bir renk getirecek. Bir kere ekibi çok iyi. Adları “Team Bonomo”; Can Saban (MPCS) ve The Fat Lab’in kurucusu, Wufi’den de hatırlayabileceğiniz Ali Rıza Şahenk, Bora Bekiroğlu (Bassman), Alpar Lü (davul), Emre Kula (gitar) ve asistan menajer Tuğçe Özdemir’den oluşuyor. Bir de PR kuşu Ece Çelebioğlu var ki, sosyal medyada kendisi EceMen adıyla biliniyor. Hem Can’ın hem Ece’nin paylaştığı fotoğraflar şenlikli, hayat renkli. Bonomo’nun hemen her gün, neler yaptığını takipçileriyle paylaştığı eğlenceli blogu bir tık ötede: canbonomo.com/teambonomo. Bakınız bunlara.

(Eurovision şarkısı yarın açıklanacak, merak ediyoruz tabii nasıl bir şey olacak...)

Soaked
 5 Soru 5 Cevap: Soaked

İşte “Aftermath” albümleriyle elektronik diyarından selam çakan Soaked’i tanımanız için birkaç sebep.

** Türkiye’de İngilizce müzik yapmak konusunda algılar pek de açık değildir. Siz bu işe girişirken bunun dezavantajlarının farkındaydınız, hiç Türkçe söylemek gibi bir bir niyetiniz oldu mu?
Dezavantaj demek az bile kalır. Ama dikkat çekiyoruz çünkü ne yaptığımızı bilen bir ekibiz. Bunun da bir kaç tane temel nedeni var. Özetlemek gerekirsek: 1-Çalışmak 2-Çalışmak 3-Çalışmak…

** İyi çalan bir grup olarak Türkiye’debu anlamda izinden gittiğiniz başka ekipler de var mı, beğendiğiniz,dinlediğiniz?
Puiks Journey. 10 numara. Diyecek başka bir şey yok!

** Müzik dışında neler yapıyorsunuz,nelerle ilgileniyorsunuz?
Balamir Grou.ps pazarlama direktörü olarak çalışıyor. Hatice ve Emrah okullarında mekik dokuyor. Yakın zamanda demir elin pençesine düşecekler gibi!

** Sahnesini ve kitlesini özellikle sevdiğiniz mekanlar var mı, varsa nereler?
11-11 sahnesi enfesti. Ghetto, Babylon, Roxy, Ankara if gibi mekanlarda çok rahat ediyoruz. Sevmediğimiz mekan sorsaydınız o zaman çok daha renkli bir cevap olurdu. Bazen aklımız gidiyor organizasyonlar içinde! Dikkat, görünce değil, yaşayınca…

** Müziğe başlarken etkilendiğiniz isimler kimlerdi?
iTunes'da sadece yüzlerce janra olduğunu düşünürsek aslında ister istemez yollar bir yerde karşılaşır. Bizi bir yere koymak istemiyorum çünkü şu anda ikinci albümü yapıyoruz ve hayranlarımız  şok olacak. Ruh halimiz değişkenlik gösteriyor, dolayısıyla besteler de ruh halinize göre yapılıyor. Etkilendiğimiz isimler Tindersticks, Nick Cave, Leonard Cohen ve bir sürü güneş ışığı görmemiş bağımsız müzisyen… Esas ateş orada. 

 ***16-29 Şubat Aktüel dergisinde yayınlanmıştır***