10 Ekim 2011

Beat It: Çok büyük bir geyiğin vanası açıldı...


Nerden aklımıza esti bilmiyorum. Konu toplantısına hazırlanırken kendimizi deliler gibi "Beat It" dansı yaparken bulduk. Dün gece de tesadüf, açıp videoyu ilk günkü heyecanla izledim. "Vay" dedim, "adamdaki tutkuya bak." Sabah Ürün geldi, "Adamdaki tutkuya bak" dedi, sanki akşam bunu konuşmuşuz gibi. Halbuki konuşmamıştık. "Bilardo masasıyla öyle bir dans ediyor ki, ondaki bu tutku olsa olsa Büyük İskender'de vardır" dedi Ürün.


Hastayım bu cekete
Sonra klibi tekrar tekrar izledik, meşhur dansı taklit etmeye çalıştık. Yer yer "Akçay'daki yazlıkta dans eden genç kız dansına" kaçsa da hareketler (yazlık yerde genç kızların aşırı kıvrımda bulunması gerçeği) gene de fena olmadı. Müthiş bir kardiyo var "Beat It" de, bunu fark ettik. Bir de yancı tipleme daha var onu da fark ettik. Hani Michael'ın birbirlerine bıçak çeken iki genci "durun kardaşlar kavga etmeyelim, ne varsa dansta var hepbirlikte dans edelim" diyerek ayırdığı, sonra o müthiş figürlerle şovdan şova koştuğu an, bir ara görünen gözlüklü arkadaş. "Ne yapıyor" diyecek olursan, "30 yıllık efsane videonun iki, üç saniyesinde yer almak için ne yapıyor bu adam, biz neden yer alamadık da o adam yer alıyor bu kült klipte" dersen, hiçbir şey yapmıyor ya çıldırıcam. "Siz dalganıza bakın ben titriyorum aga" diyor adeta ve titriyor. Adamın tek olayı o, titremek. Bir bok yaptığı yok yani. Onun titrediğini çalışmaya da gerek yok, iki dakikada titrersin istesen. Millet emek verip "Beat It" diyor, "no one can to be defeated" diye dansa gönül veriyor, varını yoğunu dansa adıyor, Michael ki kendisine ait 100 dans hareketi olduğu söylenen bir efsane, insanlar onun arkasında dans edebilmek için birbirini yiyor, bu kenarda "biz iyiyiz ya böyle siz işinize bakın" der gibi titriyor ha titriyor. İşi bu itoğluitin ya.

Neyse efendim, kısacası "Beat It" ne büyük işmiş. Michael Jackson ne büyük bir adammış. Orada boktan bir bilardo masasına öyle tutkuyla kim abanır, kim kavgayı ayırır "etmeyin yiğitler, dans edelim hepberaber" der... He bir de işin Türkiye gerçeği var. Düşünsenize, şarkı Türkçe olsa, çıksa biri "Vurkaç hele vurkaç, kafa göz dal, yoksa adamı yerler, sen de haşin ol yoksa ümüğünü sıkıverirler" cinsinden bi şarkı tuttursa, bu kadar da çok ünlü olsa, anında façasını indirir "sen gençleri şiddete özendiriyon" deyip dövmezler miydi adamı ıskatayla? Döverlerdi. En azından bilardolar birliği başkanı falan biri çıkıp "bizim ortamımız temiz ortamdır, öyle vurmalı kaçmalı iş olmaz, Maykıl zaten beyaz mı siyah mı ne idüğü belirsiz, ibiş gibi değil gibi, konuşmasın sağda solda, Fikirtepeliyiz delikanlıyız" falan gibilerinden demeç verir adamı genç yaşta müziğe küstürürlerdi.

Neyse ki hiçbir şey böyle olmadı. İyi ki de olmadı.