25 Şubat 2011

Cartel albümü alınır mı?

Fotoğraflar: Charles Richards
Dün (24 Şubat) piyasaya çıkan Cartel'in 15 yıl sonra yayınlanan ikinci albümü "Bugünkü Neşen Cartel'den"i dinledik yazdık.


"Bir Oluruz" konusunda ne düşünüyorsunuz bilmiyorum ama, eğer benim gibi "keşke Tarkan'ın sample'larına oynamak yerine daha iddialı bir çıkış şarkısı seçilseydi" diye düşünüyorsanız müjde! Cartel'in 15 yıldan sonra gelen yeni albümü "Bugünkü Neşen Cartel'den"de inanın daha iyi şarkılar mevcut. Bakalım 9 Mart'taki konserleri nasıl olacak? Grubun sahnesini merak edenler kaçırmasın.




"Açılış"; muhteşem. Bunca seneden sonraki beklentileri karşılıyor. Bunu dev bir stadyum konserinde açılış olarak hayal etmeden duramıyorum.
"Fırlatın C'leri Havaya"; sakin akıyor. Yaza giriş şarkısı gibi. Henüz kaynama noktasına ulaşmamış bir şarkı. "Bu gece bizimle eğlenmek istiyorsan, kendini ver şarkıya.." Bir süre sonra insanın aklına takılıyor.
"Bu Gece Bize Gel"; albümün kaynama noktası. "Bi sürprizim var, ama burada gösteremem, sen eve bi gel de, orada göstericem..." İşte tam yaz şarkısı! Sözlerine bakarsanız bir çeşit, upgrade edilmiş "Evdeki Ses". İstiklal Caddesi'nde bir yaz gecesinde geçiyor. Alperaga bu şarkıda büyük coşmuş. Albümdeki favorilerden biri. "Bu gece rahat ol, bu gece bize gel..." "Çoktur bende bahane, tabii eğer yersen" ... Gyspy loop'larına bittim bittim!
"Birlik"; keşke çıkış şarkısı bu olsaydı diye ah ettim. Tam bir kanka şarkısı! Albümdeki en iyi şarkılardan biri. "Hadi yavrum yandan yandan, Cartel korkmaz ondan bundan"... Eski Cartel şarkısına da selam çakıyor. Dileriz ikinci klip olur da, albüm hakettiği ilgiyi görür.
"Mi Casa Su Casa"; biraz dinlendiriyor. Şarkının adı, İspanyolca "Benim Evim Senin Evin" demek. "Kim olursan ol kapımız açıktır sana".. Cartel'in "olgun" sözleriyle tanıştığımız şarkı.
"Fazla Takma"; tam ağır abi şarkısı. Öğüt veriyor, "her şey geçecek, bugün ne yaparsan sana geri gelecek"...
"Sen"; en merak ettiğim şarkılardan biriydi. maNga'dan Ferman Akgül düeti. Yumuşacık bir şarkı. Ferman'ın sesi çok yakışmış. Su gibi akıp gidiyor. "Bizi terk mi etmek istiyorsun, dikenli yollardan yürüyorsun"...
"Devam Et Yoluna"; sakinleşen albümü tekrar toparlayan, ayağa kaldıran şarkısı.
"Kutsal Damlalar"; albümdeki diğer düet de bu. Efsun'un sesi şarkıya çok yakışmış. Albümün en karanlık şarkısı.
"Gang Bang"; adı böyle olan bir şarkıdan ne beklersiniz? Bomba! "Bizi bölemezler!" dedikten sonra gang! bang! gang! bang! diye gidiyor.
"Değiştiremez Kaderini Hiçkimse"; albümün en ilginç şarkılarından biri. Değişik kafalar. Cartel olmasa, neredeyse diyebiliriz ki elektroniğin zirvesine çivi çakıyor. Sevdim mi? Kesinlikle!

Başlıktaki sorunun yanıtına gelince... Kesinlikle alınır. 15 yıllık bir bekleyişe değer.