19 Ağustos 2009

Rüzgarın köküne kibrit suyu sıkan grup: Kurban

İzmir, Foça'da düzenlenen eski Zeytinli Rock Fest, yeni Foça Rock Tatili'nde sahne alan Kurban algılarımızın ayarıyla oynadı, değerli blogseverler.

Neden? Çünkü onları epey özledik. Ve Fatih No More konseri öncesi kısa ve ruhsuz bir sahneyle karşılaşınca şaşırdık. Bu adamlar asker öncesi son konserlerinde o melun Studio Live'ın düdük kadar alanında bangır küldür çalıp ortalığı dağıtan, nefes aldırmayan bir sıcakta ve kalabalıkta bile mekanı harlayan, sahneye kilitleneyim derken küçücük alanda telef olmamıza neden olan adamlar mıydı? Olamazdı. Sanki bitse de gitsek, der gibi çalıyorlardı. Belli ki Mike Patton'ın ağırlığındandı. Onu saymadık. Bu nedenle Foça performansı onları 99 döneminden beri dinleyen sadık kitlesi için pek önemliydi. Üstelik tam da elemanlar "Nerde kalmıştık?" diye iki sene önce yeniden birleşmiş ve yeni albüm kayıtlarına girişmişken.

Yine ile ortalığa hayli hardcore daldı abiler. Ama kendilerine yıllar yılı hardcore denmesinden pek hazzetmiyor olsalar gerek, yeni albümün çok "heavy metal" olacağını da söylemeden geçmediler. Yeniden uzatmaya başladığı saçlarıyla hayli karizmatik duran Deniz Yılmaz ve saçı sakalı birbirine karışmış, görenin ilk bakışta "nerede o güzel kırmızı saçlar" dediği Burak Gürpınar arasındaki diyalog pek güzeldi. Hele ki ikilinin Ters Sert albüm kaydı sırasında yaşadıkları gerilimi cümle alem biliyorken, hele ki Deniz Burak'ın Athena'ya gelin gittiğini öğrendiğinde iyice dellenmişken, nihayet buzlar erimiş ve sahnede o bildiğimiz Kurban olunmuştu. Bildiğiniz üzere bir Kurban bayramında kurulup, yıllar sonra bir Kurban bayramında yeniden birleşti, ekip. Ve ne oldu? Yeni şarkılar, yeni kayıtlar ancak Deniz'in askerlik dönüşüne denk geldi. İnsanlar yeni şarkılar istiyordu ve internette ekibin 99'da kaydettiği demonun bile kaydını bulup dinlemiş, tüketmişlerdi. "Ne yapsın insanlar?"dı, vakti gelmişti.

Gördük ki Kurban Ekim ayına albümü yetiştirmeyi planlarken, sahnelere hızlı bir geri dönüş yapmayı da ihmal etmedi. Foça Rock Fest'te de olanca rüzgara ve yerden insanın gözbebeklerine kadar savrulan kuma rağmen, babalar gibi çaldı. Sarı Çizmeli Mehmet Ağa, Lambaya Püf De, Kara Toprak ve Namus Belası cover'ları enfesti. Suç Bende'ler, Yalan'lar, Ben Değilim'ler gırla gitti. Ama en ilginç an, Sorma çalarken alanda bulunan yaklaşık 20 bin gencin 10 senelik mazisi bulunan bu şarkıyı kelimesi kelimesine ezber etmiş olmasıydı. Bu gençlere ve bastaki ustalığını konuşturan şahane insan Kerem Tüzün'e şapka çıkartılmalıydı. Grubun temiz yüzlü yakışıklı çocuğu Özgür Kankaynar biraz geri planda kalmıştı, ama olsundu. Yeni albümden Soykıran çaldı, bu kez Faith No More öncesi çalınan Sahip çalmadı. Bir saati biraz geçen performans eğlendirdi, Kurban fanlarının ağzına bir parmak bal çaldı.

"Bu gece rüzgarın köküne kibrit suyu sıkacağız!" diye haykırıyordu, konserin sonlarına doğru solist Deniz Yılmaz: "Ne istiyorsunuz, söyleyin verelim!"

Söyleyelim, yeni şarkıları ezberlemek istiyoruz, ey Kurban.
Daha büyük sahnelerde, daha güzel ses sistemlerinde çalınız istiyoruz.
Ve rock yaptıklarını sanan bir avuç işbilmezin köküne kibrit suyu sıkmanızı...

Hell, yeah!